Udviklingen af Københavns nye, centrale bykvarter midt mellem Frederiksberg, Vesterbro og Valby er i fuld gang, og nu lyder startskuddet til de første byggerier i det nordvestlige hjørne af kvarteret, der skal danne ramme om et klassisk boligkvarter. Her grænser Carlsberg Byen op til det attraktive Frederiksberg mod den rolige Rahbeks Allé og med en af hovedstadens største grønne oaser, Søndermarken, som baghave.
- Vi har glædet os til at løfte sløret for de første boliger, der grænser op til Frederiksberg. Her er en helt særlig stemning – og man får alle fordelene ved at bo midt i byen, mens man samtidig har unikke grønne områder lige rundt om hjørnet, siger Jens Nyhus, som er administrerende direktør i Carlsberg Byen P/S.
Det første byggeri, som ligger lige ud til den kommende plads Bag Elefanterne, er tegnet af tegnestuen Vandkunsten. Som alle andre bygninger, pladser og gader i Carlsberg Byen, får bygningen et navn, der refererer til områdets historie og de mere end 160 år som bryggerigrund: nemlig Ottilia Hus, efter brygger Carl Jacobsens hustru Ottilia Jacobsen.
Lejligheder med individuelt udtryk
Ottilia Hus har 27 ejerlejligheder varierende fra hyggelige 2-værelses lejligheder til store og eksklusive 5-værelses familieboliger i én eller to etager. Tegnestuen Vandkunsten har ikke bare formgivet huset efter rationelle overvejelser om geometri, men tilpasset det Valby Bakke, det fredede Bakkehus og omgivelserne i øvrigt. Derfor bliver hver lejlighed ikke en spejlvendt udgave af naboens, men får helt sit eget udtryk.
Samtlige lejligheder har altaner. En enkelt har endda en 40 m2 stor terrasse ud mod Bakkehuset på Rahbeks Allé – Frederiksbergs ældste bygning fra 1620'erne. I stueetagen kommer et mindre antal lokaler med plads til små butikker, og det er desuden planen, at ejendommen skal huse en café med direkte udsigt til pladsen Bag Elefanterne.
Grønne haver og industriel kulturarv
Foruden Søndermarken, som indbyder til alt fra løbeture til picnic med børnene, får Ottilia Hus også den nyanlagte byhave, Kammas Have, som nabo. Haven, der er offentlig tilgængelig, er udformet som en landskabelig romantisk have med smukke gamle træer, bugtede grusstier og små pladser.
- De grønne områder skal man ikke lede længe efter i denne del af Carlsberg Byen, men bybilledet bærer også tydeligt præg af Carlsbergs industrielle kulturarv. Det gælder blandt andet bryggeriets gamle, rustne masktanke, kaldet Seksløberen, som er et skulpturelt vartegn for pladsen Bag Elefanterne. Sammen med historiske bygninger som Det Grå Hus, Bryghuset og Håndværkerbygningen danner de ramme om byrummet ved Ottilia Hus, fortæller Jens Nyhus.
Lejlighederne i Ottilia Hus forventes indflytningsklare inden sommeren 2017 og sættes til salg fra december 2015.
Om Ottilia Jacobsen
Ottilia Hus er opkaldt efter en historisk kvindeskikkelse, der stadig har betydning. Ottilia Marie Jacobsen (1854-1903) var hustru til brygger Carl Jacobsen, J.C. Jacobsens søn. Som sin mand var hun levende engageret i samtidens kulturliv, og ægteparret stiftede blandt andet Ny Carlsbergfondet til støtte for kunsten i Danmark.
Fakta om boliger i Carlsberg Byen
I løbet af de næste otte til ti år bliver Carlsbergs historiske grund – centralt placeret mellem Vesterbro, Valby og Frederiksberg – forvandlet til et nyt bykvarter, hvor moderne arkitektur spiller sammen med kvarterets mange smukke, bevaringsværdige og fredede bygninger. København får et helt enestående byrum med høje tårnhuse, grønne haver, smalle gader og åbne pladser, som danner rammen om 3.000 boliger samt butikker, caféer, kontorer og uddannelses- og kulturinstitutioner.
Boligerne vil blive fordelt over hele Carlsberg Byen – både i et mere klassisk boligkvarter tæt ved Frederiksberg og den eksisterende Humleby, samt i et blandet byområde, der blandt andet vil rumme ni tårnhuse på mellem 50-120 meter. Et af disse tårnhuse, det 100 meter høje Bohrs Tårn, skyder netop nu op i den sydøstlige del af Carlsberg Byen, lige ved siden af den kommende Carlsberg Station og Tapperitorvet.