Hovedspring fra tre meter vippen, motionssvømning, babysvømning og klubmesterskaber kan blive fortid, hvis kommuner landet over ikke lever op til de nye regler for badevand. I 2017 træder nye krav i kraft, og det betyder, at vandet i svømmehallen fremover skal leve op til helt nye standarder. Det kan give problemer for mange svømmerhaller.
Skærpede krav til vandkvalitet
De nuværende regler for vandkvaliteten er baseret på størrelsen af svømmehallens bassin. Det betyder, at der ikke bliver taget højde for, hvor mange badende gæster, der springer i vandet på daglig basis.
De kommende regler tager derimod udgangspunkt i både bassinstørrelse og antal badende gæster. Det er en klar fordel for de badende, der fremadrettet vil få bedre vandkvalitet, forklarer Poul Kusk. Som projektchef ved Bascon hjælper han svømmehaller og kommuner, når der skal renoveres eller bygges nyt:
-De nye krav er faktisk meget fornuftige, da de forholder sig til, hvor mange der hopper i vandet. Men det betyder også, at man skal sørge for finde at løsninger, der passer til den enkelte svømmehal, så rensning og filtrering af badevandet stemmer overens med, hvor mange gæster der reelt er. De nye krav er en skærpelse af de tidligere regler og har til formål at få ryddet op i alle de dispensationer, kommunerne har givet svømmehaller, som ikke lever op til nuværende krav.
Tænk renovering ind i budgettet
I Odder Kommune syd for Århus har man grebet fat om problemet og fået renoveret byens svømmehal og samlingspunkt. Samtidig har kommunen også taget højde for, at der skal spares på vand og el.
- Da vi gik i gang med projektet, vidste vi godt, at der var nye regler, der skulle følges, så det gav helt sig selv. Det er dejligt at kunne tilbyde vores borgere lækkert, rent vand at boltre sig i. Og da svømmehallen er meget velbesøgt, er det rart at vide, at der er fundet en løsning, der passer netop til os ud fra de ønsker, vi havde, siger Kristina Andersen fra Byggeri i Odder Kommune.
De nye regler træder i kraft i 2017, hvilket betyder, at kommunerne skal i gang med at undersøge, om deres svømmehaller lever op til de skærpede regler. Svømmehallerne er fuldt ud klar over problematikken, for de har en overgangsperiode lige nu, hvor de skal forholde sig til, hvordan de skal løse eventuelle problemer.
- Dilemmaet består i, at ikke alle kommuner har taget højde for, at de måske skal i gang med at renovere eller skifte vandbehandlingssystem i deres svømmehaller. Mit råd er helt klart, at man skal komme i gang nu, men i stedet for hovedløst at kaste sig ud i en renovering, skal kommunen som bygherre sørge for at få strategisk rådgivning, og dermed sørge for, at pengene bruges på den mest fornuftige måde. Det kan fx være at lægge to svømmehaller sammen i stedet for at investere i dem begge to, fortæller Poul Erik Kusk.
Fakta
Hvad kan kommunerne gøre?