To måneder efter, at nye regler er trådt i kraft, lyder der en protest fra landets tre største altanfirmaer. Den lysberegner, som forvaltningen har udviklet til at gøre det lettere for københavnerne selv at beregne, hvor stor altanen må være uden at blokere for lysindfaldet i de andre lejligheder, er nemlig så restriktiv, at langt størstedelen af de altaner, der blev sat op i 2015, ikke ville blive sat op i dag, hvis man havde anvendt den nye lysberegner, skriver Politiken.
5.000 altner i farezone
Således viser tal fra de tre firmaer MiNALTAN, Kontech og Altan.dk, der tilsammen dækker over 80 procent af det danske altanmarked, at de altaner, der blev sat op i København i 2015 gennemsnitligt havde en dybde på 1,407 meter. Men når firmaerne anvender den nye lysberegner på de samme sager, tillader beregneren et gennemsnit på 0,56 meter i dybden. Kun i tre af de 72 byggesager tillader lysberegneren, at altanen må være over en meter i dybden.
- Tilsammen har vi lovet altaner til omkring 5.000 københavnere, men med den nye lysberegner frygter vi, at vi ikke kan få godkendt en eneste af dem. Folk har en forventning om, at en altan er minimum 1,3 meter dyb. En altan på omkring en halv meter i dybden er københavnerne slet ikke interesserede i, skriver de tre altanfirmaer i en fælles udtalelse.
Andelsforenibg ramt
Konsekvenserne af den restriktive lysberegner har allerede ramt Valby Andelsforening. Andelsforeningen havde, inden ansøgningen blev sendt til at kommunen, fået en uvildig rådgiver til at beregne, hvor store altanerne må være, uden at det går udover lysindfaldet i lejlighederne. Rådgiveren kom frem til, at altanerne kunne være 1,30 meter i dybden, men kommunen afviste ansøgningen og henviste til, at foreningen kun kunne få lov til at etablere altaner på op til 0,80 meter, hvis de opfyldte en række krav – krav der ville gøre altanbyggeriet 3-5 millioner kroner dyrere og dermed umuliggøre projektet.
- På 0,80 meter kan der jo dårligt sidde to, og hvis vi gerne vil have børnefamilierne til at blive her, så skal man jo helst kunne sidde fire derude og spise. Ellers er det jo nærmest bare en fransk altan. Vi kaster ikke så mange penge efter en altan, for at den så kun kan bruges til at holde ølkassen kold, siger Stefan Frost Rasmussen, formand for andelsforeningen.