Danmarks 1,3 mio. gamle bygninger er en del af vores kulturarv. Restaureres bygningerne ikke med respekt for de originale materialer og metoder, går kulturarven tabt. Et nyt samarbejde mellem Byggros og Hverringe Centrum for Restaurering stiller skarpt på at restaurere og bevare fredede og bevaringsværdige bygninger.
En hvidkalket bindingsværksgård med stråtag omkredset af gule kornmarker og gamle bøgetræer. En herskabslejlighed i Dronningens København med højt til loftet, stukrosetter og parketgulve i ædle træsorter. I Danmark er der 1,3 mio. bygninger, som er opført før 1960. Mange har bevaret deres oprindelige arkitektoniske udtryk, mens flere bygninger bærer præg af dårlig vedligeholdelse og forkert materialevalg.
Gamle bygninger er en del af vores kulturarv. Kulturarven nedbrydes, når forkerte materialer anvendes til restaurering. Det kan spolere de arkitektoniske linjer og skabe et dårligt indeklima for beboerne. Særligt energirenovering kan forårsage store problemer. Danske Byggros og Hverringe Centrum for Restaurering har derfor indledt et samarbejde om markedsføringen af en ny indeklima- og isoleringsløsning, der understøtter bevarelsen af vores bygningskulturarv.
Løsningen hedder SkamoPlus Restaureringsløsning og består af en indeklimaplade, der sættes op på ydervæggen med en særlig velegnet kalkmørtel fra Nordisk NHL. Indeklimapladen optager fugt, hæver overfladetemperaturen og er diffusionsåben, så murværket i de ældre huse kan ånde.
Sikkert gennem nåleøjet
Hverringe Centrum for Restaurering blev etableret i 2013 med visionen om at gøre det let for håndværkere og gør-det-selv-folk at istandsætte bygninger fra før 1960. I dag forhandler de en lang række løsninger til restaurering af gamle huse. De vejleder også boligejere om vedligehold og afholder kurser om de gamle byggemetoder og -materialer, der er gået i glemmebogen.
- Vi er de gamle huses byggemarked. Vores løsninger er særligt velegnede til de gamle huse og herunder til fredede og bevaringsværdige bygninger. Det er derfor ikke løsninger, som du finder i dit lokale byggemarked. Der er ikke noget galt med moderne materialer, men det er vigtigt at forstå, at nye og gamle huse er bygget med to forskellige værktøjskasser, og at det derfor har stor betydning, at man vælger de rigtige løsninger for at bevare både funktionalitet og æstetik, fortæller Centerleder Dorte Øllegaard Utecht fra Hverringe Centrum for Restaurering.
Derfor skal alle produkter gennem en særlig screeningsproces, før de lander på hylderne hos Hverringe:
- Før vi tager et nyt produkt ind i sortimentet, igangsætter vi en nøje udvælgelsesproces, hvor arkitekter og restaureringseksperter vurderer produktets tekniske formåen og samspil med de originale byggemetoder og -materialer. Byggros’ løsning gik sikkert gennem nåleøjet. Produktet bidrager til at afhjælpe de gamle bygningers fugtproblemer, der bl.a. kan opstå, når man efterisolerer. Den diffusionsåbne plade sættes op på ydervæggen med en særlig velegnet kalkmørtel. På den måde transporteres fugten væk fra boligen, og det forhindrer skimmelvækst og bidrager til et sundt indeklima, siger Dorte Øllegaard Utecht.
Vi har alle et ansvar
I Byggros er der glæde over den nye samarbejdsaftale med Hverringe Centrum for Restaurering, som forhåbentlig vil resultere i mindre fugt og skimmel i gamle bygninger rundt om i Danmark.
- Vi har alle et ansvar for at passe på vores gamle bygninger. Sammen med Hverringe kan vi udbrede kendskabet til vores nye restaureringsløsning, så beboere i de gamle huse kan få et sundt indeklima samtidig med, at vi bevarer vores kulturarv, slutter teknisk salgskonsulent Jesper Kristensen fra Byggros.