Tyndpladegruppen har besluttet endnu en gang at uddele en arkitekturpris til en arkitekt, som på inspirerende vis har udnyttet tyndplader som beklædningsmateriale på en bygning. Konkurrencen er skudt i gang, og der er afleveringsfrist den 1. september. Selve prisoverrækkelsen vil ske ved en ceremoni i forbindelse med Dansk Ståldag, der holdes den 10. november 2016.
– Tyndplader giver spillerum for arkitekten til at vælge den overflade, der passer bedst til idéen bag byggeriet. Der er et vælg at udformningsmuligheder for pladerne både hvad angår profiltype og farvevalg. Bagved er der anvendt tekniske løsninger, som gør det enkelt at afmontere pladerne, når bygningen engang skal renoveres, fornyes eller helt fjernes, siger Jørn Nielsen, sekretariatschef hos Dansk Stålinstitut, der har hjemsted i Allerød. Han fortsætter:
– Allerede nu mærker man den øgede fokus på livscyklusvurderinger af bygninger. De kommende år vil gøre kravene endnu større. Stålplader er i den forbindelse nemme at lade indgå i vurderingerne, da alle nødvendige parametre allerede er kendte. På markedet i dag findes der hjælpeværktøjer, som kan bruges til vurdering af de enkelte materialer. Flere af disse værktøjer er i færd med at blomstre frem. De bliver mere og mere præcise og mere og mere sofistikerede, siger han og tilføjer:
– Ved at benytte sig af værktøjerne får bygherre og myndigheder på forhånd en vurdering af byggeriets bæredygtighed. For tiden er der utrolig meget fokus på bæredygtighed. Man kan meget vel tænke sig, at det med tiden vil medføre decideret lovgivning på området. Man kan sige, at de skærpede energikrav er et skridt på vejen. Nu er det ikke alene et spørgsmål om komfort, men også et spørgsmål om bæredygtighed. Udfordringen er at kombinere de to, så bæredygtighed ikke sker på bekostning af sundhed og komfort. Det vil kræve øgede tekniske landvindinger, som er i fuldt sving med at blive skabt, siger Jørn Nielsen og fortsætter:
– Et eksempel er ståltage, der leveres med solceller, som kobles til elnettet straks efter montagen. Vi har nu skabt et energiproducerende hus. Husejeren kan altså producere energi på sit tag og ikke kun spare energi, siger Jørn Nielsen.