Gangbroen over Jagtvej

Niels Bohr Bygningen udgør en del af kernen i samarbejdet omkring Copenhagen Science City, hvor bl.a. forskning, undervisning og erhvervsliv får de bedste muligheder
Tekst: 

Den 52.000 kvm store Niels Bohr Bygningen bliver centrum for topforskere og studerende fra hele verden, når den står klar senere i år. Byggeriet består af to separate bygninger, som er adskilt af en af Københavns travleste veje, Jagtvej. Derfor er bygningen blevet tilføjet en gangbro hen over Jagtvej, som forbinder det nye laboratorie- og undervisningsbyggeri i Niels Bohr Bygningen. Gangbroen kaldes også for skywalk og blev monteret i efteråret 2016 i tredjesals højde mellem bygningerne.

Design

Bag designet af den nye skywalk står arkitektfirmaerne Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Christensen & Co Arkitekter. Arkitekterne har ønsket en let og transparent brokonstruktion. Derfor er gangbroen konstrueret med en glasfacade på en stålkonstruktion.

Stål påvirkes af temperaturen. Det udvider sig, når det er varmt, og trækker sig sammen, når det er koldt. Derfor skal broen kunne “bevæge sig” i forhold til den ene bygning og sidde fast på den anden bygning, som den forbinder.

Det behov imødekommes ved at montere broen på glidelejer på den ene bygning og faste lejer på den anden bygning. Præcis samme metode blev brugt ved broen mellem de to tårne på Bella Sky.

Konstruktion

Gangbroen er konstrueret som en samlet konstruktion af stål, der fungerer som gangbroens fundament. Den blev hejst på plads færdigmonteret med glasfacade, gulv og tag. Betondækket var delvist udstøbt for at sikre, at broen havde overstået den væsentligste del af dens nedbøjninger inden monteringen af glasfacaden. Gangbroen blev konstrueret således for at minimere arbejde i højden ud over Jagtvej efter montage.

Montage

For at forstyrre trafikken og det travle byliv på Jagtvej mindst muligt blev broen monteret i én arbejdsgang. To store kraner var kørt i stilling, da den 39 m lange skywalk skulle løftes på plads. De to kraner udførte sammen ét synkront løft på 120 tons.

En udsmykning, der kan opleves udefra

Billedkunstneren Marlene Bach har udsmykket den nye skywalk med en farvekomposition, der tager afsæt i bygningens transparente facade. Indvendigt er den udsmykket med et gulv i forskellige farver og former af linoleum, som er blevet spejlvendt på gangbroens underside.

Designet er skabt på denne måde, for at de forbipasserende udenfor også kan opleve udsmykningen, når de passerer under gangbroen.