Vi er i højere grad begyndt at interessere os for det hele samfund frem for den enkelte bolig, siger Charlotte Nørbak, byggechef i Domea.dk
Fremtidens almene boligområder kommer til at blive bysamfund med butikker, børnehaver og byliv. Det kan måske betyde en ændring i, hvem der i fremtiden kommer til at bo i de almene boligområder, i forhold til hvordan beboersammensætningen ser ud i dag.
En lille samling boliger, let trukket tilbage fra byens midte. Det er sådan, en typisk almen boligafdeling ser ud i dag. Men i fremtiden vil man kunne forvente en anden type almen boligafdeling end den, man ser i dag.
– Vi er i højere grad begyndt at interessere os for det hele samfund frem for den enkelte bolig, og det betyder, at vi begynder at bygge bysamfund i stedet for bare at bygge boliger. Vi åbner op for boligområderne ved at lave blandede ejerformer og blandede formål med butikker, skoler og cafeer, siger Charlotte Nørbak, som er byggechef i Domea.dk og tilføjer:
Det vil sige, at de nye almene boliger ikke kommer til at ligge som små forsamlinger af huse, plottet ned i udkanten af byer – de kommer til at ligge i byernes centrum og være en del af et større samfund med børnehaver, arbejdspladser og rekreative områder.
Derudover kommer de nye lejeboliger til at ligge side om side med ejerboliger, lejligheder med fritliggende parcelhuse, for man vil skabe byggerier, der tilskynder en blanding af mennesker af alle aldre og samfundslag.
Man kan leve på mindre plads
Beboerne i almene boliger er mest unge, enlige og seniorer. Men det er ikke sikkert, at det vil se sådan ud i fremtiden. For den overordnede beboersammensætning er på vej til at kunne ændre sig og potentielt omfavne flere familier. De almene boliger må ifølge dansk lovgivning ikke være over 115 kvm, og det kan skræmme nogle familier væk. Men nye tendenser hos lejerne viser, at det ikke mere er størrelsen på en familiebolig, som er vigtigste. At have bymiljøet omkring sig er nu endnu mere vigtigt, end det er at have en stor bolig.
Fremtidens nye boligområder kommer til at ligge centralt i byerne, og når omgivelserne er i orden, så betyder det ikke så meget for beboerne, at de bor i en mindre bolig, mener Charlotte Nørbak. Også selv om man er en familie.
– Mange er begyndt at se, at man godt kan leve på mindre plads. I stedet for at bo stort, langt væk, prioriterer familierne beliggenheden – de vil gerne bo tæt på skole, indkøb, offentlig transport og på bylivet, og så kan de godt leve med at bo i noget, der ikke er 150-200 kvadratmeter, siger Charlotte Nørbak.
Udsatte boligområder skal åbnes op
Ifølge BL, interesseorganisation for Danmarks almene boliger, lever halvdelen af beboerne i de almene boliger alene, mens det i resten af befolkningen kun er en tredjedel. Men når de almene boligområder skifter karakter, kan det betyde en ændring i, hvem der bor i boligerne. Og det kan eventuelt betyde flere familier i de nye almene boligområder.
Spørger man fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, forudser han, at der er en ændring på vej på det punkt. I hvert fald i nogle af boligområderne.
– Sammensætningen af beboere kunne godt tænkes at ændre sig i de udsatte områder, fordi de er under afvikling, siger Jesper Bo Jensen.
Og den udvikling kan Charlotte Nørbak nikke genkendende til. For ud over at bygge nye boliger med blandede formål og ejerformer er der et andet sted, der skal sættes ind. De udsatte boligområder skal åbnes op.
Områderne skal fortættes, og der skal bygges erhverv og cafeer ind i området. Det er alt sammen med til at gøre afdelingerne til små bymiljøer, hvilket er en kvalitet, som i høj grad efterspørges af ressourcestærke beboere og familier. På den måde vil de områder, der i dag er udsatte, blive mere attraktive at flytte til, og beboersammensætningen vil potentielt ændre sig, da flere familier kunne have lyst til at bosætte sig i området, siger hun og tilføjer:
– Vi arbejder på at åbne op for de udsatte boligområder, så de ikke lukker om sig selv og bliver parallelsamfund, siger Charlotte Nørbak.
En lignende indsats er set før. Blandt andet i Gellerup ved Aarhus, hvor der er planer om at udvikle 300.000 kvm i og omkring det udsatte boligområde Gellerupparken til bl.a. ejerboliger, erhverv og hotel. 60.000 kvm er allerede solgt til et entreprenør- og ejendomsudviklerfirma.
Foto: Fremtidens nye boligområder kommer til at ligge centralt i byerne, og når omgivelserne er i orden, så betyder det ikke så meget for beboerne, at de bor i en mindre bolig, mener Charlotte Nørbak, byggechef i Domea.dk.