Akustik har længe været noget, som har optaget arkitekter og ingeniører i byggeriet. Nu er den også blevet et fokusområde hos tømrerne
Akustik har længe været noget, som har optaget arkitekter og ingeniører i byggeriet. Nu er den også blevet et fokusområde hos tømrerne, som efterspørger bæredygtige materialer, der er lette at håndtere og som hverken skader dem selv eller miljøet.
Opmærksomheden omkring akustik i byggeriet er taget til hos tømrerne, der i dag arbejder aktivt for at sikre gode lydmiljøer på blandt andet skoler, sygehuse, storrumskontorer og i privaten. En af dem, som har mærket det øgede fokus på akustik på egen krop og som selv har fået ørerne op for god akustik, er Claus Espenhain i MT Højgaard.
-Akustik er begyndt at fylde ufatteligt meget i byggeriet, og det er meget sjældent, at jeg er ude på opgaver, hvor der ikke er tænkt over akustikken. Det betyder også, at tiden, hvor vi som tømrere ikke behøver at forholde os til akustik, er slut. Vi er nødt til at følge med efterspørgslen og jeg kan også bare høre selv, at intelligente akustikløsninger gør en stor forskel i en bygning, fortæller tømrer Claus Espenhain.
Claus Espenhain har blandt andet været med på byggeriet af rådgivervirksomheden Orbicons nye domicil i Høje Taastrup. Det var her, at han første gang arbejdede med de mere bæredygtige akustikløsninger, der findes på markedet og som flere og flere efterspørger i nye byggerier.
-Akustikpladerne var meget lette at sætte op. Først troede vi, at det var nødvendigt at være to til at sætte en plade op, men efter kort tid fandt vi ud af, at man sagtens kunne sætte dem op alene. Pladerne vejede ikke ligeså meget som andre akustikplader, vi har arbejdet med og så var skinnesystemet også virkelig nemme at arbejde med. Det gjorde bare vores arbejde lettere, forklarer Claus Espenhain.
Guld for godt byggeri
Akustiklofterne i det nye domicil i Høje Taastrup er fra Ecophon og har været med til at give byggeriet et guldcertifikat i den internationale bæredygtighedscertificeringsordning DGNB. Pladerne er nemlig baseret på miljøvenligt glasuld, som kombinerer over 70 procent genbrugsglas med et plantebaseret bindemiddel, der i modsætning til oliebaserede bindemidler ikke udleder formaldehyd.
-Vi er rigtig glade for, at vi har kunne bidrage til, at byggeriet i Høje Taastrup har opnået guld i DGNB-certificeringen. Vores loftsplader har de højeste certificeringer både hvad angår lav CO2-udledning og lydabsorbering. Og helt praktisk er glasuld sandsynligvis det letteste akustikloftmateriale, hvilket gør montagen hurtigere og betyder mindre kropsbelastning for tømrerne, siger Anders Lisberg Petersen, Business Unit Manager i Ecophon.
Dermed sikrer Ecophons akustikløsninger ikke blot et godt arbejdsmiljø for de rådgivende ingeniører i Orbicon, men også et bæredygtigt byggeri og sunde forhold for tømrerne at arbejde under.
- Vi gør meget for, at vores akustiklofter er nemme at arbejde med. F.eks. har pladerne en meget lav vægt, hvilket mindsker andelen af tunge løft, ligesom at skinnesystemet til at montere pladerne er lette at klikke på, så selve opsætningen af pladerne er så effektiv som muligt,” fortæller Anders Lisberg Petersen.
Og det er noget, som man har lagt mærke til hos Claus Espenhain og hans kollegaer, der håber at opmærksomheden på effektive, nemt montérbare akustikløsninger udbredes blandt tømrerne til gavn for deres forrentning, og bygningens slutbrugere.