Hold da op, det ligner da virkelig mos, tænkte jeg på min tur gennem en af hallerne på kontor-og indretningsmessen Orgatec i Køln, der sluttede søndag. Jeg stod og følte på materialet, der virkede skrøbeligt og lidt skumgummiagtigt. Virkelig godt imiteret, tænkte jeg indtil jeg blev oplyst om, at det materiale jeg følte på var det pureste lav, populært kaldet rensdyrmos.
Oscar Pressfeldt, der passede standen, smilede og fortalte beredvilligt om det store grønne projekt, der kun har få år bag sig. Fra ingenting for tre år siden forventer den lille start-up virksomhed at komme ud af indeværende år med en omsætning på 12 mio. kr. Interessen har været overvældende og virksomheden rider uden tvivl med på den bølge omkring bæredygtighed som i øjeblikket er en megatrend inden for stort set alle sektorer – også når det gælder materialer til møbler og kontorer.
Nordgrönas akustikplader kan ifølge virmsomhedens medindehaver Oscar Pressfeldt absorbere op til dobbelt så meget støj i forhold til traditionelle og industrielt producerede løsninger på markedet. Der er ingen allergirisiko forbundet med produkterne og de kræver ingen vedligehold – eneste krav er, at luftfugtigheden skal ligge over 40. Produkterne er tillige brandsikre og så er der lige det med bæredygtigheden – materialet er simpelthen hentet ude fra naturen. Håndplukket.
-Vi har en aftale med en skovejer i Norge om, at vi kan høste al den mos vi vil, og det gør vi naturligvis på en ordentlige måde, så mosset hurtigt vokser ud igen, så det igen kan plukkes. Så naturen lider ingen belastning. Efter høsten sendes mosset til behandling i Malmö, hvor det især bliver tilsat salt og andet konserveringsmiddel. Herefter bliver det bearbejdet til vore produkter, alt sammen lavet i hånden, fortæller Oscar Pressfeldt.
Virksomheden har fra start af oplevet en voldsom interesse fra institutioner og virksomheder og eksportens andel af omsætningen er allerede på 60 procent.
Virksomheden blev til efter en idé, der udviklede sig hos Oscar Pressefeldt og to af hans medstuderende på universitetet i Lund, hvor de studerede Entreprenuership. De gik videre og arbejdede med materialet og jo, det viste sig at kunne bruges som et meget grønt og bæredygtighedsstemplet alternativ til moderne indretning. De besluttede sig for at kaste sig ud i eventyret i 2015, stort set finansieret af dem selv. Og foreløbig er det gået godt med at vise sig frem på de store messer. Dels Stockholm Furniture & Light Fair, dels Orgatec – og så har de også investeret i at præsentere deres løsninger på messer i New York og Chigago.
Orgatec-messen fandt sted i Køln 23.-27. oktober. Næste gang 27.-31. oktober 2020.