Bolig med nyeste teknologi

Som et ægte ’smart home’ er spydspidsprojektet Fremtidens Hjem præget af de nyeste teknologiske løsninger fra inderst til yderst

Som et ægte ’smart home’ er spydspidsprojektet Fremtidens Hjem præget af de nyeste teknologiske løsninger fra inderst til yderst. Det gælder også husets vinduer og terrassedøre, der – udover at udgøre en vigtig dimension i boligens bæredygtigheds- og energidesign – øger trygheden for beboerne.

D. 10. oktober blev punktummet sat for Fremtidens Hjem – et på én gang realistisk og ambitiøst bud på et såkaldt ’smart home’. Boligen, som er beliggende i Vindinge øst for Roskilde, har netop slået dørene op til 196 kvm, som er spækket med smarte gadgets og den nyeste teknik.

Den næste generation af boligbyggeri

Udgangspunktet for konceptet er, at stort set det hele skal kunne styres med stemmen via ens smartphone, hvad enten du opholder din inden eller uden døre. Det gælder alt fra lyd, lys og hårde hvidevarer til energi, toilet og underholdning. Bag projektet står husbyggerfirmaet eurodan-huse, som har opført boligen i samarbejde med tech-magasinet iNPUT Magazine. Thomas Dahl, der er adm. direktør hos eurodan-huse, forklarer:

- Sammen med projektets samarbejdspartnere har vi leveret et visionært bud på, hvordan vi kommer til at bo og indrette os i fremtiden. I Fremtidens Hjem formår en lang række elektroniske apparater og intelligente gadgets at ’tale sammen’ på en måde, der løfter brugervenligheden og komforten til et helt nyt niveau.

- Der er tale om den første bolig i Danmark, som tager udgangspunkt i Internet of Things – dvs. teknologien hvor de elektroniske apparater, som vi omgiver os med, er forbundet til internettet. Du kan ganske enkelt kommunikere med dit hjem, hvad enten du vil se en film, lytte til musik eller har glemt din nøgle, fortsætter han.    

Usynlig skalsikring styret via smartphone

Fordi boligglæde og velvære udgør centrale designparametre i Fremtidens Hjem, har tryghed udgjort en væsentlig designfaktor. Her leverer VELFAC Smart Security ikke bare en helt usynlig sikring af vinduerne og terrassedørene – de indbyggede sensorer er også koblet til en app på din smartphone, så du nemt kan holde styr på dit hjem.

- I Danmark sker der væsentligt flere indbrud end i andre europæiske lande. Derfor er det en stor frygt for mange at komme hjem til et hus, der har haft uanmeldt besøg af tyve. Vi skal derfor ikke underkende vigtigheden af at føle sig tryg, hjemme såvel som når huset står tomt. Vinduerne er en af tyvenes mest benyttede adgangsveje – derfor starter en sikker bolig med vinduerne.    

Sådan lyder det fra Peer Bertelsen. Han er salgschef hos Velfac, der som Danmarks førende vinduesproducent har et stort kendskab til, hvordan den populære tyveriindgang gøres mindre attraktiv. Ifølge Peer Bertelsen øger VELFAC Smart Security følelsen af tryghed for hele familien takket være en række smarte features.    

- Først og fremmest giver de indbyggede sensorer dig besked, hvis et vindue eller en dør bliver åbnet, ligesom du let kan overvåge, om de er lukkede. Og da sensorerne er koblet til en app på din smartphone, er det ingen udfordring at holde styr på boligen og eks. skabe synergi med andre smart home-løsninger, lige fra alarmselskab og lys til ventilation og varmestyring, siger Peer Bertelsen og fortsætter:

- Med VELFAC Smart Security får du en sikringsløsning uden synlige kontakter i et design, der hverken kan ses ude eller inde. Samtidig kender du den komplette udgift, da du får en samlet løsning uden abonnement. Systemet bestilles sammen med vinduerne, og dermed slipper du eks. for dialog med flere leverandører – nemmere bliver det faktisk ikke.

Vinduer med genbrugsudsigt

Udover at minimere risikoen for ubudne gæster i hjemmet, lukker de energioptimerende vinduer og terrassedøre ikke bare masser af dagslys ind. De sørger også for, at der kommer mere varme ind, end der trænger ud.

Derudover tager serien Velfac 200 Energy udgangspunkt i et langsigtet kredsløbsdesign og består således af 93 pct. genanvendelige komponenter. Dermed kan de efter endt levetid adskilles i separate materialefraktioner, dvs. glas, træ, stål, aluminium mv. På den måde indgår de lettere i ressourcernes kredsløb, da de rene materialer nemt kan sorteres og genbruges til fremstilling af nye produkter.

- Vi oplever, at danskerne i stigende grad tager afsked med 'brug-og-smid-væk'-kulturen for at hilse holdbarhed velkomment – også når det gælder boligen. Den tendens bifalder vi, og derfor tager serien ikke bare udgangspunkt i et genbrugsrettet design. Den er også testet og dokumenteret i forhold til det europæiske klima og har en forventet levetid på op til 40-60 år, runder Peer Bertelsen af.