Naturskønne omgivelser og studieliv går hånd i hånd i Lyngby, hvor de første beboere er flyttet ind i BaseCamp. Studieboligbyggeriet er designet med henblik på fællesskab og med afsæt i de grønne rammer. Derfor er byggeriet iklædt facadeplader i trælook, der både giver et autentisk udtryk og har en lav vedligeholdelse.
Naturen udgør inspirationskilden til studieboligbyggeriet BaseCamp i Lyngby, der med sine organiske former og facader i trælook er designet til at falde flot ind i den omgivende natur.
BaseCamp består af 639 ungdomsboliger, 48 seniorboliger, 99 company apartments og et rundt fælleshus i midten. Projektet, der har hentet flere arkitekturpriser hjem, er tegnet af Lars Gitz Architects:
- Med afsæt i visionen om at skabe et byggeri, der fletter sig ind i naturen, er formerne inspireret af naturen. Byggeriet er derfor hverken lige eller symmetrisk, det er organisk og snoet i formen – akkurat ligesom naturen er det, fortæller Jon Clausen, arkitekt MAA og partner hos Lars Gitz Architects.
Fælles faciliteter opfordrer til fællesskab
Når beboerne har brug for luft til hovedet under eksamenslæsningen, kan de gå en tur på taget af deres bolig. Det er nemlig muligt at gå fra park til tag, hvorpå der er skabt grønne oaser, der inviterer til ophold:
- Det karakteristiske for BaseCamp Lyngby er blandt andet det forbundne forløb, der starter på terræn i den ene ende og bevæger sig gennem et bugtet forløb og op på taget. Man går via en sti med opholdsterrasser og udkigspunkter, hvorfra man kan nyde udsigten til Lyngby Sø, fortæller Jon Clausen og fortsætter:
- Desuden er studieboligerne skabt med tanke på fællesskab. Med fællesområder, fælleskøkkener og opholdsarealer er der plads til at være sammen med andre. Her kan de studerende koble af, når de ikke er på skolebænken. Byggeriet bringer derfor ikke blot beboerne tættere på naturen, men også på hinanden. Og det har netop været afgørende at skabe et campusmiljø, fremfor almindelige lejligheder.
Bæredygtige facadeplader
Naturen er ikke mindst indtænkt i byggeriets facader, der er beklædt med Rockpanel Woods. Facadepladerne består af stenfibre, men ligner træ, og til BaseCamp er der anvendt de tre forskellige farver Carbon Oak, Ceramic Oak og Rhinestone Oak:
- Facadepladerne fra Rockpanel gør det muligt at lege med forskellige farver. Igen for at afspejle naturen er vi gået efter et tilfældigt look, hvor der er valgt en kombination af forskellige træfarver. Pladernes overflade minder om træ og opleves organisk, og det giver et naturtro udtryk. Samtidig er Rockpanel-pladerne valgt, fordi de leverer det ønskede udtryk inden for en økonomisk realistisk ramme, fortæller Jon Clausen.
Pladerne er udstyret med en overfladecoating, der gør dem robuste og letter vedligeholdelsen:
- Graffiti kan renses af, og alger sætter sig ikke på pladerne. De er nemlig behandlet med ProtectPlus, som gør dem mere eller mindre selvrensende, og det giver en nem vedligeholdelse, fortæller Allan Lindboe, Business Manager hos Rockpanel. Han fortsætter:
- Samtidig er det en facadeplade med en høj bæredygtighed, da grundmaterialet stenuld er bæredygtigt fra naturens side, fordi det anses som en uudtømmelig ressource. Desuden har pladerne en lang levetid på minimum 50 år, og det giver samlet set et materiale, der er helt igennem bæredygtigt.
Efter planen flytter de øvrige beboere ind i det bemærkelsesværdige byggeri i oktober.
Foto: Studieboligbyggeriet BaseCamp, der har organiske former og facadeplader i trælook, er designet med udgangspunkt i den omgivende natur.