Seks indretningstendenser vil præge møbelmessen IMM i Køln næste år: den dekorative trend, Smart-trenden, den multifunktionelle trend, de grænseløse rum, at dele rummene socialt og endelig hvad der kaldes ”Natural Luxury”.
Det er i hvert fald sikkert og vist, at coronaen også har betydet noget for tænkningen, når det gælder indretningen af det smarte hjem. Den digitale teknologi har vundet indpas og præger indretningen i forhold til remote-teknologi til lyskilder og elektroniske enheder – helt ud på badeværelset. På samme tid har vi haft en periode, hvor mange ansatte har arbejdet hjemmefra, som har åbnet op for en helt ny tilgang til at anvende digital teknologi til møder og samtaler via PC og mobiltelefon. Samtidig er der i stigende grad blevet plads til et hjemmekontor, fordi der i stigende grad er blevet arbejdet hjemmefra. Hvordan det kommer til at præge hjemmene og arbejdspladserne i virksomhederne bliver spændende at se.
Flytbar og fleksibel
En anden spændende trend er affødt af den stigende urbanisering og befolkningstæthed i byerne. Det resulterer i stigende efterspørgsel efter boliger og medfører stigende priser. Det betyder igen, at efterspørgslen efter mindre boliger stiger – og derfor må indretningen tilpasse sig derefter, med multifunktionelle løsninger med for eksempel mere kompakt møblement eller mere fokus på flytbare og fleksible elementer. Og det skal endog ofte hænge sammen med den underliggende trend om bedre ergonomi i møblerne – ja, der er flere krav, der skal opfyldes samtidig.
Kvalitetstrenden kalder IMM ”Natural Luxury”, fordi kvalitet i sig selv er luksus, hvor der er overskud til at værdsætte godt håndværk, de bedste materialer og godt design. Det er samtidig i overensstemmelse med hele bæredygtigheds-filosofien om lang holdbarhed og et opgør med brug-og-smid væk-kulturen. Ved at basere sin indretning på løsninger med naturprodukter i høj kvalitet, træ, læder og marmor, bidrager man til et mindre træk på ressourcerne og mindre affaldsproduktion.
Corona-kompakt
Vi kommer dog ikke uden om, at messen bliver i coronaens tegn og derfor også anderledes end tidligere.
– Det er afgørende, at messen kommer til at foregå under sikre og ordnede forhold iht. de 3-G’er, og derfor vil der også kun være adgang for besøgende som kan dokumentere, de er enten vaccinerede med en EU-godkendt vaccine, har været smittet eller er PCR/Antigen-testet inden for de seneste 48 timer, forklarer Jesper Uldall fra Koelnmesse i Danmark.
Som det ser ud nu, er der ikke et mundbindskrav, når man står op eller sidder ned på standen til møde eller i et loungeområde, hvorimod man skal bære mundbind, når man bevæger sig i alle øvrige områder.
– Restriktionerne i de forskellige lande betyder dog, at alle asiatiske udstillere stort set udebliver og det samme gør sig gældende for udstillerne fra Nord -og Sydamerika. Så messen bliver lidt mere kompakt og færre haller tages i brug. Det gælder for eksempel hal 8 – og af samme grund bliver der ingen nordindgang. Her tages indgang 9 i brug i stedet for, ligesom sydindgangen ved banegården Koelnmesse/Deutz også anvendes, oplyser Jesper Uldall.
Der kan heller ikke forventes det samme antal besøgende som i tidligere ikke-corona år. Jesper Uldall vurderer på basis af de afholdte messer i år, at besøgstallet nok kommer til at ligge i et indeks 50-60. Med et seneste besøgstal på omkring 130.000 svare det til en forventning om 65-70.000 besøgende til januar. Til gengæld vil andelen af beslutningstagerne blandt de besøgende være langt større og kvaliteten ligeså.
– Trods de lidt sværere forhold har der været stor interesse for at gennemføre messen, så man igen kan komme til at stå ansigt til ansigt med sine kunder, siger Jesper Uldall, der især glæder sig over den stærke tilslutning fra hele 53 danske udstillere.
De danske udstillere tæller en række af de store, traditionelle virksomheder, men også en række nye er med næste år – det gælder blandt andet Duus & Møller Furniture ApS , Form and Refine ApS, massimo copenhagen ApS, Mindo Group International, ConSet A/S og Rewind Workshop ApS m.fl.
Hallerne
Følgende haller vil rumme IMM-messen: 2.2, 3.2, 4.2, 5.2, 6, 7, 9, 10.1, 10.2, 11.1 & 11.2.
Foto: Næste års IMM-messe bliver mere kompakt og med færre udstillere, da bl.a. udstillerne fra dele af Asien udebliver grundet Corona-restriktioner. Flere end 50 danske udstillere vil dog kunne besøges.