Celine - ny pendel fra Le Klint

Le Klint præsenterer Celine - en pendel der oprindeligt blev designet til Designmuseum Danmark

Kim Sejr, journalist, Webpublisher

Designbrandet Le Klint præsenterer Celine. En pendel der oprindeligt blev designet af OEO Studio og produceret af Le Klint til Designmuseum Danmark i forbindelse med den gennemgribende renovering af af museet for to år siden, hedder det i en meddelelse.

Som en hyldest til Le Klints historiske relation til museet er Celine nu sat i produktion og kommer i handlen i efteråret 2024.

Oprindeligt var det de danske arkitekter Kaare Klint og Ivar Bentsen, som i slutningen af 1920’erne transformerede det tidligere Kongelige Frederiks Hospital til museum – det tidligere Kunstindustrimuseum. Ikke nok med at Kaare Klint indrettede og tegnede alt inventar til museet, han både underviste og boede også på museet i en periode. Med afsæt i museet var han læremester for en række af de mest anerkendte danske arkitekter og formgivere i det 20. århundrede. Siden 1940’erne har museet haft Le Klints ikoniske Model 101, også kaldet Frugtlygten, hængende i museets gæstezoner, der blev tegnet til museet af Kaare Klint.

Design af ny lampe

Fra 2020 til 2022 blev Designmuseum Danmark lukket ned og gennemgik en omfattende renovering og ombygning for at fremtidssikre museet og dets historiske bygningsrammer. I den forbindelse fik designstudiet OEO Studio til opgave at designe de nye gæstezoner i museet. Med en nænsom hånd og respekt for den arv, som Kaare Klint efterlod, blev de oprindelige rammer redesignet af OEO Studio.

Her valgte man bl.a. at bevare de ikoniske Model 101 pendler fra Le Klint. Samtidig opstod tanken om at designe noget nyt til museet.

”I vores designproces blev vi grebet af tanken om at føre arven videre og tegne en ny lampe i Kaare Klints ånd, som var direkte inspireret af museet og Kaare Klints virke, og som kunne uddybe historien og det særligeforhold mellem Le Klint og Designmuseum Danmark yderligere. Efter at have præsenteret idéen for Kim Weckstrøm Jensen, CEO i Le Klint, blev de første spæde streger slået, og Celine blev skabt,” fortæller Thomas Lykke fra OEO Studio og tilføjer:

”Celine er en hyldest til museet og en tak til Kaare Klint, som altid har været en stor inspiration for os qua sit kompromisløse, æstetiske, detaljerige, tidløse og grandiose udtryk med en snært af demokratisk afsæt.”

Kaare Klint

Kaare Klint var bror til Tage Klint, der etablerede virksomheden Le Klint i 1943, og han har tegnet flere lamper til Le Klint, der stadig er i produktion. Kendt for sin minimalistiske og funktionalistiske tilgang var Kaare Klint en fremtrædende dansk møbeldesigner og arkitekt, som lagde vægt på håndværk, materialer af høj kvalitet og opmærksomhed på detaljer. Som professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi foretog han omfattende analytiske undersøgelser af rumlighed og blev kendt som faderen til ”Danish Modern” på grund af sin store indflydelse på udviklingen af dansk design gennem det 20. århundrede.

OEO Studio

OEO Studio er et dansk designstudio, grundlagt i 2003 af Thomas Lykke og Anne-Marie Buemann. Med base i København og Tokyo samarbejder OEO Studio med anerkendte internationale virksomheder og brands. Dybt forankret i skandinaviske værdier og designarv, tilført asiatiske æstetikker, har OEO Studio en filosofi om at skabe tidløse og meningsfulde designs med en klar æstetisk vision udført med håndværksmæssig integritet, fremgår det.