BIG´s kaktustårne kåret til Europas bedste højhuse

Kaktustårnene i København, designet af BIG – Bjarke Ingels Group, blev i onsdags kåret til at være Europas bedste højhuse af en international jury af arkitekter

Kim Sejr, journalist, Webpublisher

 

Kaktustårnene i København, designet af BIG – Bjarke Ingels Group, blev i onsdags kåret til at være Europas bedste højhuse af en international jury af arkitekter ved den prestigefyldte CTBUH-konference (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) i London. Konferencen, der samler verdens førende arkitekter og byudviklere, hylder udviklingen af ekstraordinære bygninger og bymiljøer globalt.  

Micro Living

Beliggende mellem Kalvebod Brygge og Dybbølsbro Station på Vesterbro, rummer de to Kaktustårne på hhv. 22 og 20 etager i alt 495 lejligheder, udviklet i samarbejde med Catella Group og Per Høpfner. De to tårne er designet efter ‘micro living’-konceptet og tilbyder mindre boliger på mellem 33 og 53 m2 samt en række rummelige fællesfaciliteter for beboerne. Som en del af planen om at udvikle området langs Kalvebod Brygge, er Kaktustårnene én ud af flere nye bebyggelser, der samles af en hævet himmelpark som strækker sig fra tårnene ned til det nye finansdistrikt, Postgrunden, og tilbyder en ny grøn destination i byen.  

"Vi er utrolig stolte over, at Kaktustårnene har modtaget denne prestigefyldte arkitekturpris. Udover dets markante arkitektoniske udtryk, der ændrer Københavns skyline, viser tårnene moderne boligkoncepter, der imødekommer både nutidens og fremtidens behov. Siden åbningen har vi været fuldt udlejet og oplevet en lejevækst på 15%, hvilket tydeligt bekræfter den store efterspørgsel efter denne ejendom." - Morten Gustafson, Administrerende Direktør, Catella Investment Management Denmark.

Bjarke Ingels, Grundlægger og Kreativ Direktør i BIG, udtaler, "Kaktustårnene er vores femte samarbejde med Per Høpfner, som jeg har arbejdet sammen med i 25 år! Fra vores første byggerier med VM Husene, Bjerget og 8 Tallet, og de almennyttige boliger på Dortheavej. Hver gang har vi søgt at eksperimentere med konventionerne og puste nyt liv i de klassiske bygninger - duplex og triplex lofter i VM Husene, huse med haver i Bjerget, karréen som et tredimensionelt kvarter i 8 Tallet, og almennyttige boliger med varierede rumhøjder og rå materialer på Dortheavej. Med Kaktustårnene er det naturligvis det københavnske tårn, som vi har forsøgt at genbesøge med mikroboligernes udadvendte former og skulpturelle balkoner. Den hævede park som forbinder til Mandrups IKEA-bygning er også med til at skabe et alternativt frirum i et sted som er præget af togskinner og indfaldsveje.

Unikke udsigter

Resultatet har vækket stærke følelser i kulturkonservative grupper som Arkitekturoprøret, og derfor er det da dejligt at få en international arkitektjurys stemme med i debatten. Som et ægte oxymoron kan Kaktusserne nu både bryste sig af at være Danmarks grimmeste og Europas bedste tårne. Bedre fødselsdagsgave kunne jeg ikke have ønsket mig."

Til forskel fra det traditionelle tårn, som er opbygget af gentagne, horisontale etageplaner, drejer Kaktustårnene på hvert niveau og skaber unikke udsigter for hver lejlighed samt en skulpturel tilføjelse til Københavns skyline. 

Et netværk af stier, som kan benyttes af både beboere og besøgende, snor sig mellem de to tårne. Taghaven med 8600 planter samt 180 træer og buske skaber en grøn oase otte meter over byen. 

Hver lejlighed er placeret omkring en central kerne og designet efter ‘micro living’-konceptet med skræddersyede interiørløsninger samt en privat altan. Med visionen om at man sover i lejligheden og lever i bygningen, kan beboere derudover benytte sig af en række fællesfaciliteter såsom køkkener, co-working-områder, lounges, uden- og indendørs fitness samt et festlokale. 

Kaktustårnene repræsenterer en ny form for typologi, der imødekommer byens mange forskellige boligbehov - både nye tilflyttere og indfødte, unge såvel som ældre - da tårnene tilbyder mulighed for både privatliv og fællesskab. De to tårne er designet til at opnå DGNB Sølv-certifikation.   

Billeder af Laurian Ghinitoiu , Rasmus Hjortshøj og Catella

PROJEKT INFORMATION 

Navn: Kaktus Tower 
Størrelse: 26,100 m2 
Beliggenhed: København
Kunde: Kaktus 1 Propco APS v/ Catella

Ingeniør: Artelia

Byggestyring: Høpfner Projekts ApS

 

Samarbejdspartnere: HB Trapper, REFORM, EL Team Fyn, GEOPARTNER, Olofsson Landskab, Schul Landskabsarkitekter, MALMOS, SOH Wind Engineering