Verdens ledere indgik i weekenden en aftale for et bedre klima på COP21 i Paris. Men hvad kan vi forbrugere og boligejere selv gøre for at mindske klimaforandringerne?
Teknologiske fremskridt som solceller, varmepumper og jordvarme har medført, at vi i dag kan varme vores huse op på en langt mere miljøvenlig måde end de gamle løsninger som fx oliefyr og elvarme.
Men selvom produkterne er energieffektive, kan de godt være med til at øge den globale opvarmning. Panasonic er den producent i Danmark, der sælger flest varmepumper med kølemidlet R32, der er langt mere miljøvenligt end kølemidlet R410A. R32 findes i den nye udgave af Flagship-varmepumpen HZ9RKE – én af de mest solgte varmepumper i Norden. Hvis man sammenligner GWP-værdien (Globale Warming Potential) for R410A med R32, er værdien reduceret med en tredjedel, når man anvender den grønne løsning. R32 har med andre ord en meget lavere indvirkning på udtømningen af ozonlaget og den globale opvarmning. R32-kølemidlet er desuden et en-komponent kølemiddel, der gør det let at genanvende.
Der er også andre fordele ved det nye kølemiddel. Det koster mindre og er 10 procent mere energieffektivt end R410A, da både COP og EER er højere. Det vil sige, at du både får mere varme eller kølig luft for den mængde strøm, du bruger.
R32 bidrager til en grønnere planet
R32 fungerer på den måde, at varmepumpens udendørsenhed suger luft ind. Dét komprimeres og opvarmes til en gas, der gennem kølemidlet føres videre ind i indendørsenheden, som overfører varmen fra kølemidlet til varm luft. Den varme luft fordeles derefter ud i rummet gennem indendørsenhedens ventilator.