Den rette lyd til kirurgen

Billede: 
Den rette lyd til kirurgen

På Hvidovre Hospital har man undersøgt effekten af forskellige lydforhold på operationsstuerne. Ecophon har leveret lydabsorbenter til forsøget

Det skærer i ørerne, når man træder ind i et lokale med dårlig lyd, og sætningen ‘lad mig komme ud herfra’ melder straks sin ankomst. Det er dog ikke alle steder, det kan lade sig gøre, hvis man f.eks. er på arbejde eller indlagt på et hospital.

Hos Ecophon, hvis danske kontor ligger på Hammerholmen i Hvidovre, har man mange års erfaring med rumakustik i forskellige arbejdsmiljøer. På kontoret hos Ecophon er der både akustiklofter og lydabsorbenter til væggene – alle i et forskelligt design, der meget godt illustrerer, at virksomheden leverer akustikløsninger til en bred kundekreds for at forbedre indeklimaet.

Den rette lyd til kirurgen

Max Falck, direktør for den danske afdeling af Ecophon.

Max Falck er for nylig tiltrådt som direktør for den danske afdeling. Han har været i Ecophon i 12 år.

- Mange undersøgelser viser hvilken effekt lyd har på os. Vi befinder os jo alle til dagligt i forskellige miljøer, og lyd påvirker os som mennesker – uanset om du er skoleelev, kontormedarbejder eller læge eller patient på et hospital. Og et dårligt lydmiljø kan have mange konsekvenser, ikke mindst i form af hovedpine, træthed og stress, siger Max Falck.

I de seneste 40 år er støjniveauet på hospitalerne steget med 15 dB, hvilket i høj grad påvirker miljøet for både personale og patienter.

Med slutbrugeren i fokus

Og konsekvenserne af et dårligt lydmiljø er ikke noget, Max Falck griber ud af den blå luft. Ecophon er global leverandør af akustiklofter og vægabsorbenter til at skabe god rumakustik på hospitalerne, der både kan være støjende og stressende miljøer at opholde sig i. Her fokuserer virksomheden på rengøringsvenlige akustiske løsninger, der kan hjælpe til at skabe helende miljøer og en attraktiv arbejdsplads. Virksomhedens produktudvikling er altid med slutbrugeren i fokus netop for at bidrage til et godt arbejdsmiljø. Bl.a. har Ecophon et koncept, der hedder Room Acoustic Comfort, der handler om, at rum skal tilpasses til den aktivitet, der skal foregå – og de mennesker, der skal befinde sig i det.

- Vores design tager udgangspunkt i vores store viden om slutbrugernes behov, viden som kommer fra årtiers af egen og andres forskning. Bl.a. har vi sammen med Karolinska Instituttet i Sverige (forsknings- og uddannelsesinstitution for højere sundhedsuddannelser, red.) været med til at undersøge, hvordan støj påvirker patienter og personale, forklarer Max Falck.

En forbedring af lydmiljøet på en intensivafdeling gjorde, at personalet følte, at de kunne give en bedre pleje af patienterne samtidig med, at de følte sig mindre stressede og oplevede en forbedring af arbejdsmiljøet generelt. Efter en periode på tre måneder var genindlæggelsesprocenten næsten halveret på afdelingen.

Færre fejl på operationsstuerne

På Hvidovre Hospital har Ecophon også deltaget i et projekt om lydforhold på operationsstuerne. Ecophon indrettede i en femugers periode tre operationsstuer med forskellige lydforhold. I den ene operationsstue var både loft og vægge lydabsorberende, i den anden var alene loftet lydabsorberende, og den tredje stue var, som den havde været hele tiden, uden nogen form for lydabsorbering.

I alt deltog 19 fastansatte læger og sygeplejersker i undersøgelsen. Undersøgelsen viste, at majoriteten ikke fandt, at rumakustikken bidrog negativt til kommunikationen og dermed til muligheden for fejl under operationerne i de akustikregulerede operationsstuer. I det ikke- akustikregulerede rum var kommunikationen mellem læger og sygeplejersker vanskeligere, da det var sværere at høre hvad, der blev sagt.

Når det gælder personalerum og arbejdsstationer, er akustikken desuden af stor betydning for medarbejdernes tilfredshed og oplevelsen af et godt arbejdsmiljø. Det er med til at reducere konflikter og stress og skaber en bedre oplevelse af arbejdskrav og arbejdspres.

Lydniveauet har samtidig stor betydning for kommunikationen mellem sundhedspersonale og patient og mellem medarbejderne indbyrdes. Et højt lydniveau øger ganske enkelt risikoen for fejl og misforståelser.

Akustikseminarer

Sideløbende tilbyder virksomheden også akustikseminarer til byggeprojekter og har i forbindelse med hospitalsbyggeri afholdt akustikseminarer for regionerne.

- Det er jo vigtigt, når man skal ud og investere, at vide hvad, man får for pengene. Flere undersøgelser peger på, at genindlæggelsesprocenten er højere, hvis patienter ikke får tilstrækkelig med søvn og hvile under et hospitalsophold. Samtidig er der også et sikkerhedsmæssigt aspekt – er lyden f.eks. god nok til at patienter og personale kan høre de rigtige informationer? siger Max Falck og fortsætter:

- Der findes mange forskningsresultater på området, der viser, at det kan betale sig at fokusere på indeklimaet, og det er vores mission at sprede den viden – at gøre opmærksom på, at der altså er rigtigt god grund til at skabe optimal rumakustik. Med byggeriet af de nye supersygehuse i tankerne, er der altså masser at hente i hurtigere og mere permanent heling, i velvære, i sikkerhed og et bedre arbejdsmiljø ved at tænke god akustik ind.