Frihavns Tårnet
Helsinkigade 18-20
2150
Nordhavn
Danmark
Der er pyntet på historien. Normalt et negativt udsagn, men ikke når der er tale om at forvandle en gammel kornsilo til luksuslejligheder.
DLG-kornsiloen på Nordhavn har været en travl arbejdsplads i mange årtier. Den har fungeret som en fleksibel, funktionel og effektiv arbejdsplads og opmagasinering af kornprodukter fra DLG. Men i dag er siloen ikke blot blevet renoveret, den er også blevet ombygget og tilbygget.
Oprindeligt stod siloen som to bygninger – siamesiske tvillinger forbundet af en gangbro, men med et byggekirurgisk snit blev gangbroen fjernet, og så stod der to separate bygninger, der begge har fået nyt liv i Københavns mondæne kvarter, Nordhavn. Og den ene altså med navnet Frihavns Tårnet med 75 eksklusive lejligheder.
Frihavns Tårnet har været længe undervejs, førend ejerne har kunnet indtage deres nye hjem, hvor historien er flyttet med ind. I hvert fald for hovedparten af lejlighederne, hvor den gamle silo har været udgangspunktet. For der også bygget til. Tårnet har et samlet boligareal på ca. 11.000 kvm og er med i alt 12 etager – fem etager højere end den oprindelige silo. Og med en fælles tagterrasse på 13. etage.
Frihavns Tårnets arkitekter Mette Tony og Mads Bjørn Hansen fra Praksis Arkitekter ApS har for deres transformation af Frihavns Tårnet for nyligt modtaget Dansk Byggeris Betonelement-Pris og Utzon-statuette 2017 – populært kaldet byggebranchens Oscar. Prisen og statuetten får de for deres særlige arkitektoniske greb – at bygge betonelementer uden på en gammel, grå kornsilo.
Beton har været det gennemgående tema i byggeriet, hvilket selvfølgelig ikke mindst skal ses i lyset af, at siloen i forvejen var en betonkonstruktion. Her er brugt betonelementer, der er støbt på stedet, sandwichelementer i beton, og så er der brugt højstyrkebeton til altanerne, der er hægtet uden på siloens “krop”. Der er revet halvanden etage ned af den oprindelige silo, førend man har bygget de fem ekstra etager ovenpå. I siloens massive betonydervægge er der desuden udskåret vinduespartier, som går helt til gulvet.
– Der er nok fjernet 5.000-6.000 ton beton – og måske kommet lige så meget nyt til, fortæller bygherre Morten Boll.
Bl.a. har Herlev Diamanten ApS været en af de virksomheder, som har “fjernet” noget af betonen. Udgangspunktet var, at der skulle bores omkring 800 huller i selve siloen til installationsskakte, men René Køltoft fra Herlev Diamanten ApS, oplyser, at de nok har boret det dobbelte.
– Samtidig har vi skåret omkring 1,5 km riller til el-kabler til skjulte installationer i hele bygningen og til bl.a. rørføring. Så det har været en stor opgave, fortæller René Køltoft.
Morten Bolls passion for ekstraordinære bygninger med historie betød, at han kunne se potentialet i siloen. Dette gjorde, at valget af samarbejdspartneren 2L Holding A/S faldt helt naturligt, da de deler samme passion for bygninger med historie og tidligere har samarbejdet om andre unikke projekter. Målet med Frihavns Tårnet er, at det også skal være en attraktiv adresse om 20, 30 og 40 år.
Frihavns Tårnets lyse udtryk skiller sig markant ud i forhold til Nordhavns mange nybyggerier. Ikke mindst fordi man har valgt et lyst tårn, hvor mange øvrige bygninger er holdt i mørke toner. Også højden skiller sig ud, selv om det ikke er Nordhavns højeste.