Herning Sky
Grøndahlsvej 11-15
7400
Herning
Danmark
Lige siden Herning Hallerne slog dørene op for første gang, og den senere V-borgmester, købmand Jens Mathiasen blev valgt ind i byrådet, har væksthormoner buldret i årerne på den gamle hedeby.
Det var i 1954.
Fire borgmestre senere er Messecenter Herning ekspanderet fra den enkelte hal til 110.000 kvm under tag plus ”Boxen” til events og koncerter. Herning er blevet en af Danmarks førende messebyer, og flere vækstinitiativer står i kø. I perioden 1970-2020 er antallet af borgere i Herning vokset til det dobbelte. I dag er der over 50.000 i kommunen.
Og ambitionerne fejler stadig ikke noget: Hedens hovedstad fra 1682 er livligere end nogen sinde med service og restauranter, et rigt kulturliv og masser af karrieretilbud på nærliggende storindustrier, hvor gigantiske møllevinger og elektroniske komponenter suser rundt på samlebåndene. Det sidste scoop til arbejdsanvisning er supersygehuset i forstaden Gødstrup med op mod 3000 nye job inden for sundhedssektoren.
Så der er grunde nok til, at kronen på værket skulle skyde op af jorden.
Mens andres skyskraberprojekter på egnen forbliver drømmesyn, er Herning med sikre skridt trådt ind i metropolernes familie. Det er sket med to ellipseformede højhuse, hver på 15 etager og alle nødvendige faciliteter lige ved døren.
Navnet siger lidt om købstadens fortælling om sig selv: Herning Sky.
Projektgrundlaget er skabt af den lokale tegnestuekomet Arkitec, der i de senere år har flyttet sig fra erhvervsprojektering over institutioner til i dag at sætte nye omsætningsrekorder ved at udvikle boliger til herningensere med mod på en moderne tilværelse. For eksempel i høje huse.
– Og dem er der en del af, konstaterer arkitekt MAA og partner i Arkitec, Aksel Fyhn, som kan melde om stor efterspørgsel på de 78 højhusboliger i størrelser fra 118 ti 207 kvm og en række varianter heraf.
– Livet i højhuset er nemt og bekvemt med faciliteterne lige ved hånden, også overdækket parkering (i terræn). Fra mange af boligerne er der udsigt over den omgivende natur, og boligtårnene er placeret på et privat, afsondret område med høj sikkerhed, forklarer Aksel Fyhn.
Idémanden bag højhusprojektet, direktør Benny Christensen fra udviklingsselskabet Bo Godt Midtjylland, havde erhvervet byggegrunden fra Herning kommune; og beliggenheden var ekstremt attraktiv: I den sydlige del af byen i et område under forvandling fra industri til bolig og i kanten af det rekreative og fredede naturområde Knudmosen.
Her ligger nu de to tårne som porten til Herning mod syd.
– Det er forventeligt, at flere vil komme til, så Herning med tiden vil få sit eget mini-Manhattan her, få minutter fra byens centrum og alligevel midt i naturen, mener Aksel Fyhn.
Konstruktionsteknisk er Hernings højhuse baseret på kendt statik: På en rektangulær kerne af beton med teknik og trapper fæstnes et stålgitter som underlag for montagen af de afsluttende, isolerede tombak-beklædte elementer. Mellem betonkerne og tombakskærm opstår et volumen, som giver plads for opholdsrum, altaner og terrasser.
Om Herning Sky lød det i forbindelse med salget af boligerne, at projektet er kendetegnet af en kompromisløs holdning til design, kvalitet, materialevalg og funktionalitet. Og af maksimal frihed til at træffe personlige valg.