Strandtorvet
Thorvald Borgs Gade
2300
København S
Danmark
Danskerne er vilde med at bo ved strand og vand; så vilde er de, at adresser med udsigt til det blå element presser boligprisen i top. Og en mere kystnær adresse end Havnevigens Strandtorvet findes næppe – medmindre man bor på en husbåd!
Meget apropos er det arkitekterne på den hæderkronede tegnestue Vandkunsten, der har stået for både plandisponering og detailprojektering af de to mest aktuelle boligafsnit i Havnevigen, Byhusene og Strandtorvet. Det har de gjort med tæft for at udnytte den spektakulære adresse, som for få årtier siden var lidet agtet som et kedeligt og let anløbent industriområde.
Siden er meget sket. Så meget, at der i Brygge-kvarteret nordøst for den berømte kolonihaveforening Nokken nu er opstået en ny bydel: Havnevigen. Med en vifte af typologier som boligtårne, rækkehuse, punkthuse og – som på Strandtorvet – etageboliger indrammes nye byrum af stræder, veje og pladser med navne, der endnu dårligt antræffes i Krak. I masterplanen er der lagt vægt på offentlighedens adgang og på, at byens tilbud ude skal være på højde med dem, der opnås bag murene.
I alt er her opstået knap 500 nye hjem, fordelt på seks ejerforeninger og realiseret af NCC Bolig, nu Bonava Danmark. Strandtorvet har fået sit navn efter plandisponeringens U-form, der favner den fælles og kystvendte plads – Strandtorvet. Det er til denne plads, de fleste af de 25 boliger i størrelser fra 81-152 kvm vender med deres rummelige uderum på transparente altaner og placeret i varierende etagehøjder med bevægelse og dynamik i arkitekturen. Parterreetagen er udført med ekstra højde og giver plads for en række fælles faciliteter for bykvarteret Havnevigen: Butik, café, fest- og forsamlingslokaler.
Ud over lys og luft i rigelige mængder præges Strandtorvets boliger af en homogen farvelægning med en “knækket” hvid som temafarve, suppleret med gråtoner i klinker og trappernes terrazzo. Maleropgaven er på Strandtorvet løst af Nielsen & Kromann, der roser samarbejdet på byggepladsen med en perfekt styring, mens boligprojektet blev til. Den gode stemning har ført til det helt rigtige resultat, mener malermester Henrik Lundberg, der styrede et hold af sine medarbejdere i en blandet opgave af spartling, filtopsætning og maling.
– Det er i mindre grad farvevalget, men boligernes placering og lyset derude ved vandet, der leverer den fornemme kvalitet, lyder kommentaren.
Kvalitet er da så også overskriften på valget af centrale løsninger til køkken og bad. Til de “våde” miljøer valgte byggeledelsen præfabrikerede plug’n-play-“badekabiner” fra Bad Element ApS med de fordele, der opnås med kortere byggetid og industriel præcision i udførelsen af installationerne.
Projektet indeholder 28 badekabiner med et flisebeklædt gulvareal på ca. 5 kvm. Indretningen integrerer håndvasken i en generøs bordplade over underskab og giver endvidere plads for en flisebelagt bruseniche, toilet og vaskesøjle med vaskemaskine og tørretumbler. Kabinerne er Svanemærket.
Boligerne på Strandtorvet har således en grøn profil med et lavt energiforbrug og miljømærkning af såvel de enkelte komponenter som helheden.