Hedorfs Kollegium
Preben Kaas’ Vænge 5
2000
Frederiksberg
Danmark
Det nye Hedorfs Kollegium er blevet skabt ud fra to udgangspunkter. Dels et ønske fra bygherren, Hedorfs Fond, om at bygge noget moderne, utraditionelt og ekspressionistisk – og så Frederiksberg Kommunes ønske om, at byggeriet havde et vist klassisk præg. Det fortæller Marie Leth Rasmussen, kommunikationsansvarlig hos KHR arkitekter, der står bag byggeriets arkitektur med.
Udførende på byggeriet har været Brdr. A & B Andersen Entreprenører A/S i Gadstrup, der i 2007 etablerede en Hoved- og Totalentrepriseafdeling – tilsyneladende med succes, siden virksomheden såvel i 2008 og 2009 er blevet kåret som gazellevirksomhed.
- I entrepriseafdelingen har vi kompetencer og erfaringer til gennemførelsen af både små, mellemstore og store projekter. Vi håndterer såvel hoved- som stor- og totalentrepriser, og gennemfører projekterne, uanset om det er bolig, erhverv, produktion eller offentlige byggerier såsom skoler, institutioner eller driftsbygninger, siger Kenneth Aagaard, divisionsdirektør i Brdr. A & B Andersen Entreprenører A/S.
KHR arkitekter har, inspireret af karnapperne på de traditionelle Frederiksberg lejligheder, designet en geometrisk formet karnap, som skaber en dynamisk facade. Karnapperne er placeret over gulv, så de giver luft i kollegieværelserne og skaber en anderledes rumlighed.
- Karnapperne hælder desuden lidt skråt, så regnvandet kan løbe af, og er placeret således, at de giver lys ind i rummer, uden at der er indkig, forklarer Marie Leth Rasmussen.
Facadeudtrykket er desuden karakteriseret ved irregulære samlinger, som giver associationer til puslespilsbrikker. Facaden er udført i sandwichbetonelementer, der engang imellem kritiseres for at være kedelig, fantasiløs anvendelse af byggelementer.
Arkitektfirmaets kreative fabuleren med betonen har i dette tilfælde vist, at beton sagtens kan indgå som et kreativt element. Den nederste del af bygningen er udført i mørkt indfarvede sandwichelementer som sokkel, mens de øvrige betonelementer er lyst indfarvede. Sammen giver det et mere nuanceret og elegant udtryk i forhold til anvendelse af rå betonelementer. I øvrigt er alle betonelementerne fremstillet hos en producent i Tyskland – grundet den daværende kapacitetsmangel på det danske marked.
I karnappen sidder et trekantet vindue øverst i hjørnet, hvor den tykke betonvæg er sat bagved, så vinduet nærmest spejler sig i karmen. Det giver bygningen et slankt udtryk. Fra den ene side åbner facaden sig op med glasvinduer, fra den anden side er det de lukkede karnapper med deres bølgebevægelser, som karakteriserer facaden. I kraft af karnapperne opstår et farvespil med lys og skygge på facaden igennem hele dagen uafhængigt af lyset. Samtidig betyder bølgebevægelserne på facaden, at det hårde materiale fremstår blødt og organisk.
- En markant effekt ved karnapperne er især den lys- og skyggevirkning, de bevirker i løbet af dagen – her kan man opleve et meget spændende farvespil, fremhæver Marie Leth Rasmussen.
Hedorfs Kollegium ligger ved Flintholm Station tæt på CBS og Niels Brock. Kollegiet rummer 52 etværelseslejligheder med eget bad og tekøkken fordelt på fire etager.