Utraditionelle former og mindre spild af både materialer, tid og penge i arbejdet med beton.
Det er nogle af de resultater, Teknologisk Institut og dets samarbejdspartnere i projektet TailorCrete forhåbentlig vil kunne fremvise om ganske kort tid.
- Vores resultater er ikke offentliggjort endnu, men alle beregninger tyder på store besparelser på næsten alle områder, siger Thomas Juul Andersen, som er teamleder for beton hos Teknologisk Institut.
Om beregningerne så også holder stik vil vise sig i den kommende tid. Lige nu er TailorCrete i fuld gang med at etablere en større betonkonstruktion i et nyskabende formsprog hos Paschal-Danmark i Aarhus.
- Her kan vi se, om det hele virker og samtidig vise resultaterne frem, og det er et meget spændende projekt, siger Thomas Juul Andersen.
EU projekt med Danmark i front
TailorCrete er et EU projekt med deltagere fra otte europæiske lande. De fleste er dog fra Danmark, hvor Teknologisk Institut, MT Højgaard, Gibotech, Paschal Danmark A/S, Unicon A/S og Syddansk Universitet repræsenteret.
Projektets overordnede mål er udvikling af nye, industrielle metoder til fremstilling af fremtidens digitale betonarkitektur til en realistisk økonomi. Det skal ske via blandt andet digitalt design og robotteknologi. Blandt de nyskabelser, TailorCrete disker op med er metoder til at genanvende den robotfræsede forskalling.
- Så vidt jeg ved, er der ingen tidligere erfaringer med at udvikle metoder til at genanvende robotfræset forskalling, siger Thomas Juul Andersen.
Som erstatning for de traditionelle forskallingsmaterialer er der blevet udviklet et nyt forskallingsprincip, hvor en standardforskalling kombineres med polystyrenklodser hvorpå der er udspændt en tynd gummimembran..
- Sammen med brug af selvkompakterende beton, der uden vibrering selv flyder ud og fylder den komplicerede form – sikrer vi gode slip-egenskaber på støbeformen og undgår grove overflader men får stedet glatte betonoverflader, fortæller Thomas Juul Andersen, og fortsætter:
- Membranen sikrer gode slip-egenskaber og glat overflade, mens den selvkompakterende beton er skræddersyet til den konkrete støbning skræddersyet til den konkrete støbning.
Hurtigere fræsning
Oven i hatten kan det hele komme til at gå en del hurtigere end i dag. I projektet har man nemlig udviklet 5-aksede fræstestrategier, der nedsætter fasetiden for polystyren betydeligt.
En anden nyskabelse på forskallingsfronten er, at de to schweiziske deltagere, ETH i Zürich og DesignToProduction har udviklet et produktionsbaseret designværktøj, der automatisk kan beregne forskalling ud fra en given konstruktion.
- Det betyder, at arkitekten allerede med 3D modellen kan genere den rette mængde forskalling og evt. trække i modellen for at få tilpasset tingene, hvis det er nødvendigt, fortæller Thomas Juul Andersen.
På den måde kan input om forskallingen komme direkte ind i produktionen fra første fløjt.
- Det er unikt, at det aldrig forlader 3D modellen, og på den måde kan tingene komme direkte ud på byggepladsen, så man undgår at skulle lave hovsaløsninger senere, fortæller Thomas Juul Andersen.
En sidste bid af godterne fra TailorCrete er, at armeringen til konstruktioner i alle former også mere eller mindre kan klares af robotter.
- I vores udstillingskonstruktion er armeringen til dels produceret af robotter. Det er ret nyt, at de kan klare ombukningen, så det ser vi også frem til at vise, siger Thomas Juul Andersen.
Færdig i 2014
Betonkonstruktion hos Paschal-Danmark i Aarhus forventes at stå klar ved årsskiftet, hvorefter Thomas Juul Andersen og kollegerne glæder sig til at vise de nye former og produktionsmetoder frem.
TailorCrete startede i 2009 og projektet forventes afsluttet 31. januar 2014, hvorefter resultaterne vil blive offentliggjort hurtigst muligt efter.