Er byggepladsens maskiner frostsikret

Med de rette forholdsregler kan størstedelen af vinterens ulemper dog undgås, så dyr arbejdstid og materiel ikke går tabt

Hvert år giver vinterkulde og frostvejr store forsinkelser på landets byggepladser, der jævnligt må henlægge arbejdet pga. alt lige fra nedsat motorkapacitet til fastfrosne maskiner. Med de rette forholdsregler kan størstedelen af vinterens ulemper dog undgås, så dyr arbejdstid og materiel ikke går tabt.    

Frost er et velkendt fænomen på de danske byggepladser, hvor kulderelaterede forsinkelser hver vinter skaber store ekstraudgifter i form af ikke-funktionsdygtigt materiel, fastfrossen jord mv. Men de lave temperaturer behøver ikke at forårsage nedsat effektivitet, og tager man sine forholdsregler, kan arbejdet udføres næsten lige så ubesværet som resten af året.   

Husk at slukke for strømmen

- I vinterhalvåret modtager vi dagligt henvendelser fra entreprenører i vildrede, der må sætte arbejdet i bero i dagevis pga. vejrets effekt på byggepladsens materiel. Et af de mest udbredte problemer opstår, når de strømforbrugende maskiner ikke kan startes efter at have stået med tænding natten over. Årsagen er, at batteriets kapacitet nedsættes om vinteren, og det kræver således ekstra batteristyrke at starte en kold motor. Det kan derfor anbefales at slukke for strømmen ved arbejdets ophør, udtaler Jarl Lykke, der er værkstedschef hos G.S.V. Materieludlejning.

Et andet hyppigt problem er fastfrosne maskiner, som efter at være blevet efterladt natten over i grus eller pladder ikke længere er flytbare. De er ofte særdeles vanskelige at få fri igen, uden at der opstår skader, og derfor skal især tromler, gravemaskiner o.a. materiel, der kører i jord, helst placeres på et fast underlag uden for arbejdstiden.

Beskyt skurmateriellet

Det udsatte skurmateriel kræver ligeledes en særlig håndtering, men kan dog ved brug af såkaldt el-tracing eller varmesvøb holdes frostfrit, så vandet kan få gennemløb på trods af minusgraderne. Derudover er det vigtigt, at alle moduler og letvogne er tilsluttet strøm, indtil de bliver afhentet, så tilfrysning af rør, afløb og affaldskværn undgås. Ifølge Jarl Lykke kan øvrige gener forbundet med frossent vand endvidere undgås med de rette foranstaltninger:      

- Materiel, som er påfyldt vand, er generelt i farezonen, når frosten sætter ind. Derfor bør højtryksrensere, tromler og skæremaskiner altid tappes eller placeres i plusgrader, så man undgår sprængte pumper og slanger forårsaget af det frosne vand, forklarer han.

Styrk effektiviteten

Udover beskyttelse af maskiner og skurmateriel findes der en række forholdsregler, som entreprenørvirksomheder med fordel kan tage for at undgå arbejdsforsinkelser som følge af de lave temperaturer. En hydraulisk hammer kan f.eks. anvendes til at løsne den frosne jord, så den igen bliver tilgængelig for maskinerne. Derudover kan jorden tildækkes med vintermåtter, eller der kan opstilles en varmekanon, som kan holde jorden frostfri.    

- Varmekanoner er et væsentligt værktøj i forbindelse med vinterbyggeri og kan anvendes på byggepladsen såvel som under stilladser. Endvidere er lystårne særdeles gavnlige i de mørke vintermåneder, hvor manglende dagslys er et vilkår på byggepladsen. Kombineret med opvarmede omgivelser skaber de mobile lystårne solide rammer for et velfungerende arbejdsmiljø, der fremmer effektiviteten og minimerer risikoen for arbejdsskader og sygedage, afslutter Jarl Lykke.