Syv ud af ti i Norden har det sjovt på jobbet hver dag, og størstedelen siger, at de fleste jobrelaterede idéer opstår under samtaler med kollegerne. Mere end halvdelen er stressede - svenskerne allermest - og kun tre ud af ti mener, at deres arbejdsplads er udformet til at understøtte kommunikation og kreative møder.
Tallene fremgår af en undersøgelse, som NCC har ladet analysefirmaet United Minds foretage blandt 4.000 ansatte og selvstændige i Sverige, Norge, Danmark og Finland.
- At arbejde hjemmefra fremhæves ofte som måden at opnå den rette work-life balance, øge produktiviteten og forbedre vores livskvalitet. Og der er visse fordele ved at arbejde hjemme. F.eks. er det ud fra et miljømæssigt perspektiv godt at kunne skære ned på transporten til og fra arbejde. Det man derimod sjældent taler om, er hvad udbredelsen af hjemmearbejde kan komme til at koste i form af mindsket kreativitet og fællesskab. Dette er centralt i betragtning af, hvor vigtigt samvær og samtaler med kollegerne er for at kunne komme med kreative idéer”, siger Ole Faurby, adm. direktør i NCC Property Development.
Samvær er afgørende
Mest kreative er nordboerne dog hverken i mødelokalet eller i træningsrummet, men derimod når de taler med kolleger. Hele 54 procent oplyser, at de fleste jobrelaterede idéer opstår i de spontane møder med kolleger.
Flere virksomheder er begyndt at indføre 'hjemmearbejdsdage', hvor man opfordrer medarbejderne til at arbejde hjemmefra. Men undersøgelsen viser tydeligt, at de allerfleste ikke føler noget større behov for at arbejde hjemmefra for at kunne koncentrere sig.
De brancher, som i de senere år er blevet næsten synonyme med de nordiske lande, er kendetegnet ved analyse, innovation og kreativitet. De driver ofte den tekniske og økonomiske udvikling, og de tiltrækker både talenter og kapital.
- Vores undersøgelse peger på, at kontoret er det primære sted for skabelsen af de idéer, som er nødvendige i denne type organisationer, og at mødet mellem kolleger både er vigtigt og ønskeligt”, siger Ole Faurby.
40 procent siger, at det, de værdsætter allermest i deres arbejdsmiljø, er at kunne kommunikere med sine kolleger – det værdsættes højere end stille arbejdsrum, lavere støjniveau, uddannelsesmuligheder eller endda fleksible arbejdsopgaver.
- Ledere i denne type virksomheder burde - frem for at tilskynde medarbejderne til at blive hjemme - arbejde på at udforme deres kontorlokaler på en måde, der gavner medarbejdernes trivsel, samtidig med at det løfter virksomheden og medarbejdernes kreativitet til et nyt niveau”, siger Ole Faurby.
Undersøgelsen om folks syn på deres arbejdsplads blev gennemført i november 2015 blandt 4.044 personer i Sverige, Norge, Danmark og Finland, som enten er ansatte eller har deres eget firma.