En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser her til morgen, at det er blevet dyrere at bygge ny bolig. Det er især udgifterne til håndværkere og materialer, der stiger, skriver BRFkredit A/S.
Byggeomkostningsindekset steg således med 0,7 pct. fra 3. til 4. kvartal. Ser man på materialerne isoleret, steg disse i perioden med 0,9 pct., hvor lønningerne steg med 0,3 pct. De stigende byggeomkostninger virker stabiliserende på det nuværende boligmarked, idet det er byggeomkostningerne ved nybyggeri, der på langt sigt bestemmer prisudviklingen på den eksisterende boligmasse. De stigende omkostninger betyder alt andet lige, at den nuværende boligmasse bliver mere værd.
Ser man på ejendomstyper, blev det fra 3. kvartal til 4. kvartal 0,8 pct. dyrere at bygge, hvorimod stigningen for etagebyggeri var på 0,5 pct. Ser man på udviklingen over de sidste 12 måneder, er der tale om en stigning på henholdsvis 2,2 pct. og 1,7 pct. På årsniveau er det i modsætning til på kvartalet arbejdsomkostningerne, der er trækker læsset, idet udgiften til arbejdskraft er steget med 2,9 pct. for enfamiliehuse, og materialerne er steget med 2 pct.
Dykker man ned i det enkelte arbejde, kan man se, at det især er el-arbejde, der er steget i pris. Således er udgiften til el-arbejde steget med 3,8 pct. over de sidste 12 måneder. Stigningen er stort set lige store i henholdsvis materialer og arbejdskraft. Ligeledes er VVS- arbejde steget med 2,7 pct. Her er det materialer, der trækker, idet disse udgifter er steget med 2,7 pct., og arbejdslønnen er steget med 2,5 pct. I modsat retning trækker betonelementarbejde, der er faldet med 1,3 pct. i pris. Det skyldes især et fald i materialepriserne, da disse er faldet med 2,6 pct. Lønnen er dog steget med 2,8 pct.
- Hvis man aktuelt står og skal bygge nyt, skal man tænke sig godt om. Det er nemlig givet, at renteudgifterne til finansieringen også er stigende. Med gårsdagens udmeldinger fra ECB, synes den første renteforhøjelse allerede at komme til april. Ved den store rentetilpasning i december var renten 1,67 pct. Gårsdagens udmeldinger kunne betyde, at F1- renten hedder op mod 2,5 pct. ved december i år. Det vil i givet fald betyde, at de danske boligejere må betale 8.300 kr. før skat og 5.478 kr. efter skat mere i rente i 2012 end i 2011. Det betyder, at for hver million, man har lånt, falder rådighedsbeløbet med 500 kr. om måneden, fortæller Ulrikke Ekelund, cheføkonom, Presse og Økonomisk Sekretariat.