- Vi vil se et 2012, der er bedre end 2011 af flere grunde. For det første vil der fortsat være en effekt af regnskyllet i juli, og for det andet vil den tidligere regeringens øgede investeringer i boligbyggeriet fortsat have en positiv effekt. Endelig vil den nuværende regerings fremrykkede investeringer påvirke markedet positivt frem til 2015 med størst effekt i 2013, siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri til Byggeplads.dk og tilføjer:
- Det er dog først og fremmest den almene boligsektor, der vil trække væksten, mens nybyggeri af boliger og især erhvervsbyggeriet vil være på et fortsat lavt niveau grundet lavkonjunktur med svag efterspørgsel og en finanskrise, der ikke synes at være overstået, siger Lars Storr-Hansen.
Lars Storr-Hansen råder desuden virksomhederne til at tilpasse sig og opdatere sig fagligt i forhold til energioptimering, som vurderes at være en langvarig tendens.
- Overordnet kan man sige, at der fortsat vil være rigtig megen usikkerhed omkring markedets udvikling, afhængig af, hvordan eurokrisen udvikler sig. Får vi en løsning her, vil det kunne skabe mere tillid og generelt sætte gang i økonomisk vækst, siger administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Henrik Garver og fortsætter:
- For byggeriet på det danske marked forventer vi at se en mindre opbremsning på opgaverne inden for infrastruktur i 2012, men til gengæld forventer vi en øget aktivitet med opgaver, der er relateret til miljø og klimatilpasning – her er markedet gået lidt i stå gennem det seneste års tid, men noget tyder på, at det vil udvikle sig positivt. Generelt vil aktiviteten inden for renovering omkring alment byggeri stige og give et løft, og vi forventer også en fornuftig udvikling på det offentlige byggeri. Konklusionen bliver nok, at vi for 2012 vil ramme status quo i forhold til 2011 med en tendens til en svag forbedring, siger Henrik Garver.
- I lyset af den tiltagende økonomiske usikkerhed er det meget svært at udtale sig om næste års konjunkturudsigt for møbelindustrien. Jeg vurderer, at der på det danske marked ikke kommer til at ske nogen vækst, med mindre særlige politiske tiltag fremmer forbrugskøbelysten på det private område, eller der kommer gang i boligsalget, der i reglen stimulerer møbelkøbet. En vækst i Danmark på erhvervsmøbelområdet vil være betinget af vækst i nybyggeri og renovering, såvel offentligt som privat, siger Keld Korsager, administrerende direktør for brancheforeningen Møbel+Interiør.
- Med hensyn til møbeleksporten forventer jeg en vækst på 3 procent samlet set, men med betydelig vækst i Norden og mindre fremgange i Tyskland, Frankrig, Holland, Storbritannien og Japan. Fremgang vil der også være at spore på markeder som Australien og enkelte BRIK-lande (Brasilien, Rusland, Indien, Kina), anfører Keld Korsager.
Dansk Byggeri har i et estimat for 2012 vurderet, at den samlede produktionsværdi for bygge- og anlægsvirksomhed vil blive på 227,5 mia. kr. mod 230,1 mia. kr. året før. I dette estimat er dog ikke indeholdt effekten af regeringens fremrykkede investeringer, der især vil påvirke produktionsværdien inden for kategorien boliger. I den netop vedtagne finanslov er således indeholdt fremrykkede investeringer for 5,5 mia. kr. til renovering af almene boliger gennem Landsbyggefonden. Regeringen forventer, at fremrykningen vil give midler til at renovere 30.000 boliger, udløse byggearbejder for i alt 3,7 mia. kr. i 2012 og 2013 og skabe 5.000 nye job.
Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen bekræfter disse forventninger til 2012, men vurderer samtidig, at der er en forstørret risiko for recession i Europa:
- De seneste par måneder har øget risikoen for recession i Europa med udgangspunkt i den forværrede økonomi i en række lande i Sydeuropa. Det vil påvirke eksporten negativt for de øvrige lande, og samtidig vil der blive strammet op i reguleringen af finanssektoren fra juni næste år, som kan reducere lånemulighederne. Såvel i Tyskland og Sverige er der udsigt til økonomisk tilbagegang, men der til gengæld er udsigt til vækst i såvel USA som i BRIK-landene. For Danmark er der udsigt til en vækst i BNP på ca. 1 pct. i 2011, mens der for 2012 er udsigt til en vækst i BNP på 1,0-1,5 pct., vurderer Helge J. Pedersen.