En af verdens farligste miljøgifte spøger, hver gang en tømrer fjerner vinduer fra 1950 til 1976. Fugerne kan indeholde PCB, der blev forbudt her i landet i 1976. Det kræver specialviden, hvis tømreren vil undgå at udsætte sig selv og andre for kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer.
Det er baggrunden for, at tømrerfirmaet Egil Rasmussen fra Fredericia sammen med HansenBerg teknisk skole fra Kolding nu tilbyder sine medarbejdere et PCB-sikkerhedskursus. Tømrerne lærer at beskytte sig mod giften, at tage fugerne ned, at håndtere affald og at skaffe sig af med det.
Men ikke mindst lærer de at undgå udslip til omgivelserne - f.eks. beboerne i den lejlighed, der skal have nye vinduer.
- Jeg er rystet over, at det er brugt så længe. Den her viden kan jeg både bruge på arbejdet og derhjemme hvor jeg har et gammelt hus, jeg snart skal renovere, siger tømrer Søren Truelse.
- Kurset var et ønske fra vores medarbejdere, siger direktør Claus S. Rasmussen fra Egil Rasmussen, der fortæller, at tømrerne har fået øjnene op for det gode arbejdsmiljø. Firmaet står ofte for større renoveringer af beboelsesejendomme opført i den periode, da man brugte PCB i fugerne. Nu forsvinder risikoen så for såvel håndværkere som beboere.
Gennem det seneste halvandet år har tømrerfirmaet tilbudt håndværkerne en lang række kurser. Emnet vælger de selv. Det har f.eks. sat førstehjælp, rejsning af spær samt råd og svamp i fokus hos de ansatte. Især førstehjælp var en succes med over 50 mand på kursus. Der har også været afholdt kurser med specialviden fra leverandørerne.
Egil Rasmussens medarbejdere er udelt begejstrede for den løbende efteruddannelse, som de ved, at kun de færreste af deres kolleger får mulighed for.
- Sikkerhedskurserne gør os mere bevidste om, hvordan vi omgås de farlige stoffer. Det er godt for vores helbred og giver i den sidste ende færre sygedage, forklarer tømrer Elvin Lauridsen, der også mærker øget motivation og effektivitet hos kollegerne.