Norge har penge og projekter, men mangler folk til at gennemføre dem, især inden for fagentrepriser.
- Energieffektivisering er nu for alvor sat på dagsordenen i Norge, men modsat i Danmark har man næsten ingen erfaring på området. Dette vil utvivlsomt give danske virksomheder med deres ekspertise et forspring og gode muligheder for at få ordrer, mener Torbjørn Amundsen, partner i revisionsselskabet KPMG.
Den totale omsætning for bygge og anlæg er steget med 2 procent til 315 milliarder norske kroner fra 2009 til 2010, og inden for såkaldt specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed steg omsætningen med 2,8 procent til 142 milliarder norske kroner.
En satsning på det norske marked kan betyde gode fortjenester, men samtidig er den administrative byrde en stor udfordring. Det kan være vanskeligt at forstå, at man skal melde sig ved op mod 10 forskellige myndigheder, hvis man skal udføre en byggeopgave i Norge, selvom den måske kun varer tre uger. Det skyldes, at den norske stat vil sikre sig mest muligt mod sort arbejde og social dumping. Alligevel viser en analyse foretaget af de norske skattemyndigheder, at hen ved 50 procent af udenlandske arbejdstagere, der er registreret i Norge, ikke betalte skat i 2010. Det betyder, at skattemyndighederne fortsat vil have fokus på kontrolindsatsen i den kommende tid.
Det tager mellem fire og otte uger at erhverve sig de rette papirer, og har man ikke papirerne i orden inden projektet påbegyndes, kan man blive nægtet adgang til byggepladsen og blive gjort ansvarlig for de opståede forsinkelser.
Dansk Byggeri hører stadig fra deres medlemmer, at de møder udfordringer i Norge.
- Virksomhederne bliver ofte overvældet af de mange registreringer og papirer, de skal forholde sig til ved opstart i Norge. Men mener man det seriøst med det norske marked, vil det blive belønnet af norske kunder, der sætter stor pris på, at underentreprenører ud over gode fagkompetencer også har orden i papirerne, siger Anita Kurowska Larsen, chefkonsulent i Dansk Byggeris Internationale afdeling.
Dette bekræftes af én af Norges største entreprenørvirksomheder, HENT AS, som udliciterer op mod 80 procent af sine opgaver til underentreprenører, og fremover vil satse endnu mere på udenlandske, gerne danske firmaer. Sigve Hodneland, der er direktør for Internationale indkøb i HENT, lægger stor vægt på, at alle arbejdstagere på deres byggepladser har ID-kort, og underentreprenørerne følger de norske overenskomster samt regler om moms, skat og arbejdsmiljø.
For at hjælpe de danske byggevirksomheder godt i gang i Norge, udgiver Dansk Byggeri en Norgesvejledning, der giver et godt overblik over de nødvendige registreringer, love og regler. Desuden arrangerer KPMG og Dansk Byggeri den 11. januar 2012 en netværksdag, hvor de vigtigste regler bliver gennemgået, og hvor der vil være mulighed for at høre og møde de folk hos HENT, der har ansvar for, at de udenlandske underentreprenører lever op til reglerne.