Håndteringen af jord på Eternitgrunden i Aalborg er blevetnormaliseret. Ejendoms- og projektudviklingsvirksomheden Søren Enggaard A/S, der ejer store dele af grunden, vil dog indføre en række ekstra sikkerhedsforanstaltninger mod asbest for at imødegå de seneste dages kritik. Ekstraordinære luftprøver og sprinkling af jord skal fremadrettet sikre, at der ikke igen kan rejses tvivl om håndteringen af jordarbejdet på grunden.
Arbejdstilsynet har i dag efter et fornyet tilsyn fjernet sit påbud om at arbejde på Eternitgrunden. Der er ikke længere nogen fare for omgivelserne, da håndteringen af evt. asbestholdigt jord sker efter gældende retningslinjer. Aalborg Kommune, der har tilsynspligt med byggeriet, finder heller ikke anledning til at forstærke tilsynspligten.
- Vi er naturligvis glade for, at Arbejdstilsynet i dag har konstateret at sikkerheden er i orden, siger administrerende direktør hos Søren Enggaard Mattias Manstrup .
Usikkerheden skyldes, at Arbejdstilsynet i går konstaterede, at der på grund af det tørre vejr i marts måned er en forhøjet risiko for, at støv med asbest kan hvirvles op i luften. Derfor har ejendoms- og projektudviklingsvirksomheden Søren Enggaard, der er den største aktør på grunden, nu iværksat en række ekstraordinære tiltag, der fremadrettet skal sikre, at støvet ikke hvirvles op i luften. Det sker bl.a. ved at holde al jord og transportveje fugtige:
- Der må ikke herske nogen tvivl om, at vi har overholdt alle regler og forordninger, og at vi vil gøre alt for, at fjerne enhver tvivl om, at vi er vores ansvar bevidst. Vi har derfor fra begyndelsen været i tæt dialog med eksperter fra kommune, embedslæge og arbejdstilsyn og har fra starten haft NIRAS’ anerkendte miljøeksperter som rådgivere, forklarer administrerende direktør hos Søren Enggaard Mattias Manstrup.
Derudover har virksomheden hastebestilt luftprøver for området, som skal fjerne enhver tvivl og usikkerhed blandt andet hos naboerne til grunden. Selvom al jord på grunden er undersøgt for asbest og nøje kortlagt i samarbejde med Aalborg Kommune, embedslægen, arbejdstilsynet og egne miljørådgivere vil Søren Enggaard evaluere sikkerheden endnu engang med ovennævnte parter.
- Vi vil gøre det, der skal til både for at sikre miljøet, men også for at sikre, at naboer til grunden kan føle sig trygge, pointerer Mattias Manstrup.
Eternitgrunden er på i alt 37 hektar tæt på Aalborg centrum og skal efter planen anvendes til en kombination af private boliger og erhverv. Grunden har tidligere været ejet af FLS Real Estate og var i mange år domicil for Dansk Eternit (nu Cembrit) til produktion af bølgeplader af eternit:
- Det er klart, at der er mange følelser forbundet med Eternitgrunden, og derfor har vi gennem hele processen været ekstra påpasselige. Vi er helt på det rene med, at vi ikke bare skal overholde lovgivningen og sikre miljøet, men at vi også skal være lydhøre og imødekommende over for beboere og naboer, som eventuelt måtte være utrygge ved det arbejde, der pågår på grunden. Vores fornemmeste formål er at skabe en tryg og indbydende ramme for private og erhverv på en af Aalborgs største og bedst beliggende byggegrunde, slutter Mattias Manstrup.