Om en måned står Danmarks første DGNB-certificerede hus klar til indvielse. Det nye sundhedshus i Region Nord er bæredygtigt fra a-z og har en garanteret lav driftøkonomi 50 år frem. Fremtidens skrappe certificeringskrav udfordrer byggebranchen, men skaber strømlinede byggeprojekter i en helt ny klasse.
51 godkendelseskriterier, et hav af certificeringstjek og 32 byggemøder inden den første skovl er sat i jorden. Det lyder langhåret og ineffektivt, men er opskriften på et af de mest vellykkede byggeprojekter herhjemme. Derfor kan Region Nord i juli slå dørene op til sit nye sundhedshus to måneder før tidsplanen, og uden at der har været en eneste arbejdsskade undervejs.
Byggeriet til 25 mio. kr. lever som det første i Danmark op til de strikse DGNB bæredygtighedskrav. Certificeringen betyder, at et byggeri ikke blot vurderes på anlægsprisen, men også i forhold til miljøpåvirkning og totaløkonomi inkl. vedligehold og drift 50 år frem i tiden. De mange krav til byggeriet i Pandrup har påvirket ikke blot materialevalget, men også samspillet mellem entreprenør og underleverandører.
Byggede huset mentalt først
- Planlægningen har været massiv, og vi har holdt mange flere byggemøder, end branchen er vant til. Vi har skullet komme med estimater på, hvordan byggeriet ville forløbe, og præcis hvilke materialer vi ville benytte. Alt er blevet diskuteret, målt og vejet lige fra blandingsbatterierne som ikke blot skal være vandbesparende, men også billige i drift og derfor berøringsfri, til linoleumet som skal arbejde sammen med dørene, fordi brugerne af huset maksimalt må skulle løfte fødderne 15 mm, siger Henrik Staun, direktør i Lund & Staun, som har totalentreprisen for byggeriet.
- Jeg tror, mange af håndværkerne og leverandørerne i starten tænkte, det var et skrivebordsprojekt, hvor vi sad for meget i rundkreds. Men det har været en god investering. Vi har undgået alle hovsaer og kan levere før tid, fordi vi byggede huset mentalt, før vi gik i gang.
Lean byggeproces
Selve byggeprocessen har også været meget anderledes og er kørt som et lean-projekt for at minimere spild og spildtid mest muligt. Derfor blev byggeriet fra start inddelt i zoner, hvor elektrikkerne, murerne og tømrerne arbejder på skift.
- Det stiller store krav til koordinering og til leverancerne, som skal komme præcis til aftalt tid. Her har vi haft et enestående godt samarbejde med Optimera, som har været en vigtig medspiller i hele projektet. De har både rådgivet omkring materialevalg og været med til at udforme den detaljerede dokumentation for, at materialerne overholder kravene til pris, bæredygtighed og langsigtet drift, siger Henrik Staun.
Optimera har leveret alle indvendige lette vægge, lofter indvendige døre, specielle lyddøre, indvendige fodlister, klinker til alle rum og isoleringsmateriale. Materialerne er blevet leveret i takt med, at byggeriet er skredet frem og ad særlige ramper, som sikrer, at de rette materialer leveres direkte i den rette sektion af byggeriet.
Leverandører skal oppe sig
-Vi har lært utrolig meget som leverandør. Det har været som en intensiv træningslejr, og vi er rigtig godt rustet i forhold til fremtidige projekter. Især i det offentlige er der øget fokus på bæredygtigt byggeri, og vi vil gerne være på forkant med den udvikling frem for på bagkant, når først kravene kommer, siger Ulrich Jacobsen, forretningschef i Optimera og fortsætter:
- Mange leverandører er endnu ikke klar til at leve op til de nye krav, men det skubber gang i hele kæden, når nogle oplever at blive fravalgt. Ideen om at vurdere et byggeri samlet ud fra både anlægspris, indeklima og langsigtet drift giver god mening. Der er så meget flot byggeri, som er uegnet til mennesker, og det er jo dyrt i et langsigtet perspektiv.
DGNB blev lanceret i Danmark i 2012 og regnes for den officielle danske bæredygtighedsstandard.
Foto: Leverandør til byggeprojektet, Otimera