Interessen for at udvikle en spændende bymidte i Holstebro er stor. 19 tværfaglige arkitektteams fra hele landet har netop meldt ind, at de ønsker at være med til at lave en langsigtet og sammenhængende plan for fremtidens midtby.
Holstebro har en sjælden mulighed for at videreudvikle sin bymidte, fordi Hospitalsenheden Vest rykker til det nye sygehus i Gødstrup i 2021. Det er anledningen til at udarbejde en samlet udviklingsplan for hele bymidten.
- Filosofien bag vores ønsker om byudvikling i Holstebro er, at en dynamisk og spændende bymidte er med til at tiltrække mere liv til byen, mennesker, arbejdspladser og dermed vækst til hele Nordvestjylland i fremtiden, siger Jesper Larsen, der er direktør for Holstebro Udvikling P/S. Han glæder sig over den store interesse fra arkitektfirmaer i hele landet for at være med i udviklingsarbejdet.
Planen skal ikke alene omhandle den 70.000 kvadratmeter store sygehusgrund. Den skal også give bud på udviklingen i hele midtbyen, så det er attraktivt og transparent for investorer og projektudviklere at investere i konkrete projekter i byen over de næste mange år.
Den bedste plan
Bestyrelsen for Holstebro Udvikling skal nu vurdere materialet fra de 19 arkitektfirmaer og udvælge tre teams, som går videre i konkurrencen om at udarbejde den bedste udviklingsplan. Den færdige plan skal ligge klar sidst på året.
- Den store interesse fra dygtige arkitekter i hele landet ser jeg som et udtryk for, at mange kan se, at det er en utrolig spændende udviklingsopgave og en anerkendelse af, at der er ambitioner og stor opbakning bag hele vores set up. Både i form af et privat/offentligt ejerskab til byudviklingsprojektet og en dyb involvering af borgere, erhvervsliv og organisationer i Holstebro, siger Jesper Larsen.
Private og offentlige penge
Holstebro Udvikling P/S er et partnerselskab, som er ejet 51% af Færchfonden og 49% af Holstebro Kommune. Byplantegnestuen CFBO i Aarhus er valgt til at tage sig af selve arkitektkonkurrencen. Her er partner Rasmus Cassøe også imponeret over interessen fra de tværfaglige arkitektteams.
- Byudviklingsprojektet i Holstebro er kendetegnet ved stort commitment – lige fra ejerskabet til involveringen af byens målgrupper. Det er en klar styrke, at det private og offentlige går sammen og har et langsigtet perspektiv for byudviklingen. Det skærper interessen fra mange arkitektfirmaer, fordi det giver ro i maven med hensyn til viljen og evnen til at føre planerne ud i livet. Samtidig er det et stort plus for kommende investorer, at de kan se, at der er bred og dyb opbakning bag en samlet plan, siger Rasmus Cassøe.
Stor borgerinddragelse
En proces med omfattende inddragelse af borgere, erhvervsliv og organisationer i Holstebro er gået forud for arkitektkonkurrencen. De mange ideer og forslag herfra bliver en del af selve konkurrenceoplægget. Vinderprojektet bliver præsenteret på et borgermøde i Holstebro sidst på året.