Små indgreb kan forebygge konkurser og skabe vækst i byggebranchen

Byggebranchen kan med få midler forhindre konkurser og styrke deres grundlag for vækst. Det kræver et større indblik i likviditet og fremtidsdata, vurderer eksperter.

Bygge- og anlægsbranchen tegner sig for omkring 15 procent af alle konkurser, selvom branchen ifølge Danmarks Statistik kun udgør seks procent af alle virksomheder. Men flere konkurser kan forhindres, hvis virksomhederne får et større indblik i deres likviditet, forklarer økonom og dataekspert Peter Wiese fra konsulentvirksomheden Viteco.

– Vi har endnu til gode at møde en virksomhed i byggebranchen, der har styr på likviditeten på tværs af projekter. Selv store virksomheder mangler den viden. Det betyder, at sunde forretninger kan komme ud i en kamp mod konkurs, hvis ikke de er polstret med store millionbeløb i egenkapital, siger Peter Wiese.

Han får opbakning af Thomas Frommelt, partner og leder af Deloittes branchegruppe for bygge- og anlægsbranchen:

– Man forhindrer konkurser ved at holde styr på likviditeten, og her er der plads til forbedring. Selvom ændringer er på vej, er det stadig kun få virksomheder, der står så stærkt it-mæssigt, at de løbende regulerer deres data og udgifter i erp-systemet. Selv store entreprenører fokuserer på de enkelte projekter og misser det totale likviditetsbillede.

Har adgang til stærke data

Paradoksalt nok vurderer byggebranchen, at de har nogle af dansk erhvervslivs bedste salgs- og transaktionsdata, hvilke er en forudsætning for at kunne bevare et overblik over sin likviditet. Det viser nye tal fra projektet DataForBusiness, der er sat i verden af Dansk Industri, CBS, Alexandra Instituttet og Teknologisk Institut. Viteco hjælper DataForBusiness med at analysere danske virksomheders evne til at anvende deres data, og det er disse analyser, undersøgelsen bygger på.

– Fagligt står byggebranchen stærkt, men virksomhederne har tendens til at nedprioritere strategisk anvendelse af data. Det hæmmer deres evne til at forudse vækstpotentialer og konkurstrusler, siger Peter Wiese og tilføjer:

– Selv hvis de starter fra nul, kan et par specialister etablere algoritmen og systemet på en måned. Men det skal gerne indgå i en udviklingsplan, der gør hele virksomheden dygtigere til at udnytte deres data. Hvis man vælger at bruge data aktivt, skal man også bruge det til mere end et likviditetsoverblik.

DataForBusiness’ undersøgelse viser, at 61 procent af virksomhederne i byggebranchen og 80 procent af alle virksomheder bruger deres salgs- og transaktionsdata aktivt. Samtidig er 85 procent fra byggebranchen enige i, at dataanvendelse kan give forretnings- og konkurrencemæssige fordele for deres økonomi.

Kan se fem år frem i tiden

Martin Lund Knudsen, CEO ved Tailor Business Consulting, har mere end 20 års erfaring fra NCC, senest som VP og landeansvarlig for marked, salg, tilbud og projektudvikling i Danmark. Han er en varm fortaler for proaktiv brug af strategisk data som en vækstdriver for byggeindustrien. Sammen med Byggefakta driver han business Intelligence platformen Grow Your Business, der rummer detaljerede informationer om mere end 13.000 bygge- og anlægsprojekter i Danmark fem år frem i tiden. Samt mere end 30.000 historiske bygge- og anlægsprojekter. Grow Your Busines blev lanceret i efteråret 2019 og har en række af landets største byggevirksomheder på kundelisten.

– Det handler om at bruge sine data til at forudse fremtiden og tage kloge beslutninger før konkurrenterne. Det kræver, at du kender din likviditet, men også at du kender dit marked og kan bruge data til at udøve god timing og sikre dig en plads i de bedste projekter før dine konkurrenter. Her kan beslutningsgrundlag baseret på kvalitative og kvantitative data fra Grow Your Business mangedoble din virksomheds effektivitet, siger han.