Konkurstal viser mere ro på byggebranchen

Konkurserne spreder sig nu fra byggeriet til flere andre brancher - bl.a. inden for tekstil, møbler og vindindustri

Kim Sejr, journalist, Webpublisher

Nye konkurstal fra Danmarks Statistik for juli viser, at antallet af konkurser forholder sig stabilt højt i forhold til 2023. Danmarks største kreditforsikringsselskab, Atradius, oplever i den forbindelse, at konkurserne nu spreder sig fra byggeriet til flere andre brancher. 

Konkursniveauet i Danmark befinder sig fortsat på et relativt højt niveau, men den gode nyhed er, at udviklingen trods alt holder sig stabil. Tidligere i år var konkursudviklingen især drevet af byggebranchen, som var ramt af flere store konkurser og virksomheder, der på meget kort tid blev ramt på likviditeten.

Nu er der ifølge adm. direktør i Atradius Danmark, Jesper Daugaard Faurby, kommet mere ro på sektoren. Til gengæld ser Atradius bekymrende udviklinger indenfor tekstilbranchen, møbelbranchen, biogas/varmepumper, blandt robotvirksomheder samt i vindindustrien og i maskinindustrien.  

-Byggebranchen fylder stadig meget i konkursstatistikkerne, men vi har de sidste tre måneder oplevet en faldende tilgang i indmeldinger om byggevirksomheder, der ikke betaler deres regninger og færre skadeudbetalinger på grund af konkurser. Generelt registrerer vi også i en mindre grad, at virksomhederne pludselig bliver udfordret. Mange er presset på indtjeningen, men vi ser ikke de samme chok i f.eks. prisændringer som tidligere, siger han.   

Genbrug rammer tekstil-virksomheder


Mens det ser bedre ud i byggebranchen, erfarer Atradius, at konkurserne i en højere grad rammer tekstilvirksomheder. Særligt er virksomheder, der producerer eller sælger børnetøj og udstyr, hårdt ramt.

-Forbrugerne er blevet mere tilbageholdende med at købe nyt tøj, samtidig med at det er blevet mere normalt at købe og sælge brugt tøj. Tendensen er især udbredt inden for børnetøj og -udstyr, hvor mange virksomheder er blevet pressede på indtjeningen, siger Jesper Daugaard Faurby. 

Ud over tekstilvirksomheder har der også været konkurser blandt robotvirksomheder, der typisk stadig har været i gang med udviklingen, ikke har lavet overskud og dermed har været dybt afhængige af investorer med dybe lommer. 

Andre brancher i konkursfare

Atradius Danmarks risikoanalytikere holder desuden skarpt øje med flere brancher, hvor der er en høj risiko for et stigende antal konkurser. 

Mens de faldende gaspriser har været godt nyt for mange, så giver det problemer for flere af de virksomheder, der arbejder med biogas eller varmepumper, da biogas er blevet mindre rentabelt, og mange leverandører og installatører af varmepumper har opbygget større lagre, der nu er svære at komme af med.

I møbelbranchen er omsætningen også under pres, og det rammer både forhandlere og producenter. Det er især designmøbler, der bliver solgt færre af, og flere virksomheder kører nu med underskud. 

Sidst men ikke mindst venter underleverandørerne i vindindustrien på, at der snart kommer et løft, der kan skabe mere indtjening efter en sløv periode. Den lave aktivitet i vindindustrien har haft følgevirkninger i både maskinindustrien, der er hårdt ramt af de store kapacitetsomkostninger, og hos stålgrossisterne, hvor den manglende efterspørgsel rammer hårdt oven i et prisfald på stål, der har fået varelagrenes værdier til at falde. 

-Der er en del underleverandører i vindundustrien, der pt. er tabsgivende, og brancheorganisationerne beretter om svære markedsforhold. Hvis der ikke snart kommer mere aktivitet i vindindustrien, er der risiko for, at situationen forværres yderligere, siger Jesper Daugaard Faurby.