EPX’en er en gave til både de unge og til erhvervslivet, lyder det fra SMVdanmark, der tager meget positivt imod de planer, som regeringen netop har lagt frem på uddannelsesområdet. Adm. direktør Jakob Brandt kalder det en storstilet og ambitiøs reform, der har potentialet til at blive en af de største og mest positive ændringer af vores uddannelsessystem i mange år.
Som en af få organisationer har SMVdanmark fra starten støttet regeringens ambitioner om at etablere et alternativ til det almene gymnasie. Et alternativ, hvor man kan få en ungdomsuddannelse og være en del af et stærkt socialt miljø, og hvor der også er fokus på de praktiske færdigheder.
Den ambition bliver nu en realitet med regeringens forslag om at oprette en ny uddannelse til de unge under navnet EPX.
Adm. direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt, siger:
- Regeringen har i dag fremlagt en storstilet og ambitiøs reform, der har potentialet til at blive en af de største og mest positive ændringer af vores uddannelsessystem i mange år.
Han uddyber:
- EPX’en en gave til både de unge og til erhvervslivet. Fire ud af ti af de unge, der i dag går på gymnasiet, oplever, at undervisningen er for boglig og teoretisk. De får nu et alternativ, som vil være meget bedre for dem. Samtidig står vi som erhvervsliv med en stor og stigende mangel på dygtige faglærte. Her er jeg også helt overbevist om, at vi med reformen tager et stort skridt i retning af at kunne løse den udfordring, siger Jakob Brandt.
Han roser samtidig regeringens ambition om at skabe en kvalitetsuddannelse og den ambitiøse økonomiske ramme med 2 mia. kr. i årlig finansiering og 4,8 mia. kr. til at indføre uddannelsen.
- Jeg tager hatten af for, at regeringen afsætter den økonomi, der skal til. EPX vil blive et naturligt førstevalg for rigtig mange unge. Uanset om de vil videre på en erhvervsuddannelse bagefter eller vælger en anden vej i livet.
Hvorfor vente helt til 2030?
SMVdanmark kan kun finde ganske få hår i suppen i reformen. Jakob Brandt havde bl.a. gerne set, at reformen kunne indfases noget hurtigere:
- Jeg har respekt for, at store reformer tager tid, men jeg synes, det er ærgerligt, at ændringerne først træder i kraft fra 2030. De problemer, vi skal løse med reformen, er her allerede. Det bør være muligt, at vi kan komme i gang noget før. Det håber jeg at regeringen og Folketingets partier vil prioritere.
Samtidig med reformen af ungdomsuddannelserne, så præsenterer regeringen også en reform af de korte og mellemlange videregående uddannelser.
- Det er positivt, at regeringen vil åbne for flere internationale studerende, og at man vil hæve kvaliteten af uddannelserne. Men jeg er bekymret for, at man vil forkorte nogle af de mest succesfulde uddannelser som diplomingeniør- og bygningskonstruktør-uddannelserne. Nu vil vi se nærmere på den samlede reform, men det er umiddelbart den forkerte vej at gå at ændre i uddannelser, som leverer det de skal, og som er vellidte i erhvervslivet, siger Jakob Brandt.