Facaden er bygningens ansigt mod verden og derfor helt essentiel for det arkitektoniske og æstetiske udtryk. Men den har også afgørende betydning for bygningens energiforbrug, økonomi og indeklima.
Foto: Steen Elsted Andersens team hos Henning Larsen Architects udviklede en speciel løsning til Nordeas hovedkvarter, hvor solafskærmningen er lukket inde i hulrummet mellem de to lag glas. Fischers søsterselskab, Blendex, leverede 1.400 interiørscreens. Foto: Adam Mørk
Facadedesign starter hver gang med en ønskeliste og en prioriteringsliste. Det altafgørende spørgsmål er altid, hvor meget varme der kommer ind i bygningen, da køling er en meget stor del af bygningens koncept.
”Når jeg diskuterer løsninger med arkitekterne, siger jeg altid, at de har tre muligheder at vælge imellem: mindre glasarealer, coatede ruder eller udvendig solafskærmning,” siger facadespecialist Steen Elsted Andersen.
”Arkitekterne er glade for de store glaspartier, fordi de skaber den eftertragtede forbindelse mellem ude og inde. Det er vigtigt for oplevelsen af en bygning, og samtidig kommer der meget lys ind i rummene. Det rene, klare lys er vigtigt for brugernes velvære, derfor er vi ikke meget for det coatede glas, som giver en forvrænget farvegengivelse. Men når man insisterer på meget glas, kommer man ikke udenom solafskærmning. Vi kender energikravene – også i 2020.”
Læs hele vores interview med Steen Elsted Andersen, tidl. Henning Larsen Architects, nu Thornton Tomasetti.