Storrumskontorer er en stor misforståelse. Det er ensrettede lavomkostningskontorer, der er blevet gjort til en trend, fordi man har forherliget ensretning. Men de står nu til at blive afløst af en alternativ tendens – gruppekontorer, siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen i temaet om indretning i martsudgaven af magasinet Byggeplads.dk.
Bygninger indrettes med kontorlokaler, hvor der er plads til tre til fire medarbejdere, hvor hver medarbejder har en mulighed for at opbygge et socialt rum om arbejdet, hvor der er gode muligheder for at udvikle teams af størrelser på tre til fire og seks til otte personer (to kontorer, der ligger i umiddelbar forlængelse), hvor medarbejderen har mulighed for at skabe sit eget private rum.
I den slags kontorer er der ifølge Jesper Bo Jensen mulighed for at hjælpe hinanden og også for at få den nødvendige fred og individualitet i arbejdsmiljøet, der giver en god produktivitet hos den enkelte medarbejder. Der er også mulighed for at lave indretninger, der ikke er præget af den dræbende ensformighed, der i dag er gængs i stort set alle store kontormiljøer.
Storrumskontorer har ifølge Jesper Bo Jensen nok kvalitet for en direktør, der viser udenlandske gæster rundt og kan præsentere kontor efter kontor med den samme indretning, men hvad er egentligt signalværdien i denne ensartethed. Det siger vel blot, at vi har tjek på ensretningen af medarbejderne. Hvem vil forvente innovation og kreativitet i disse miljøer, spørger Jesper Bo Jensen retorisk.
Har storrumskontorerne virkelig spillet fallit? Fortalerne pegede jo i sin tid på fordelene ved interaktionen mellem de ansatte på tværs af rummet. Er det ikke længere en gevinst? Er det ideelle mindre kontorer? Eller er der måske forskellige behov, afhængig af hvilken type virksomhed vi taler om?