Grønlunds Tårn og Winge Hus

:
december 2021
Grønlunds Tårn - mønstermurværk

Murværkets historie: Humleby (i forgrunden) er rækkehuse fra 1880’erne af arkitekten Frederik Bøttger. Vor tids Grønlunds Tårn fremviser tilsvarende murede facader og med mønstermurværk.

Grønlunds Tårn - tårn

Arkitekturen bruger såvel form som materialer til at skabe variation, balance og harmoni. Arpe & Kjeldsholm har bygget et tårn, der tander ind i hjørnerne med sprosseløse vinduespartier.

Grønlunds Tårn og Winge Hus - facade

Facaderne veksler mellem rødt murværk som det ordførende materiale og indfarvet beton samt stål og aluminium i en oliven kontrast: Ideerne kommer fra MVRDV og C.F.Møller Architects.

Grønlunds Tårn og Winge Hus - erhvervslokaler

Erhvervsdelen af projektet fremstår lys og transparent med fugefrie, støbte gulve og glasvægge. Arealet kan opdeles i flere lejemål på de i alt 4.500 kvadratmeter, beliggende på etagerne op til 4. sal.

Grønlunds Tårn og Winge Hus - erhvervslokale

Grønlunds Tårn og Winge Hus har flere etager med lokaler til erhverv eller institution, som også udgør en betydelig del af Carlsberg Byen. Totalentreprisen er leveret af Arpe & Kjeldsholm A/S.

previous next

Røde tegl – før og nu

Den murede facade har været populær gennem århundreder. Carlsberg Byen viser et par nye og fine eksempler med naboskab og hilsen til den historiske Humleby fra 1894

Byggefakta

Grønlunds Tårn
Gærtorvet
1799 København V
Danmark

Bygherre:
Carlsberg Byen P/S
Arkitekt:
C.F. Møller Danmark A/S, MVRDV
Totalentreprenør:
Arpe & Kjeldsholm A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
14200 kvm.
P-anlæg:
2000
Byggesum: 
215 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2018 - oktober 2021


Carlsberg Byen er en skelsættende udvikling af den danske hovedstad. Og det forpligter. I udgangspunktet tragter projektudviklerne bag Carlsberg Byen derfor efter to mål: At runeriste Carlsbergs nationale betydning som industri- og kulturvirksomhed og at levere et arkitektonisk afvekslende og demografisk aktivt spritnyt bykvarter til byen København.

Begge målsætninger er opfyldt med projektet Grønlunds Tårn og Winge Hus, som er leveret til den unikke adresse i en totalentreprise fra Arpe & Kjeldsholm: Arkitekturen er udviklet med den historiske røde tegl som ordførende facademateriale og skriver sig dermed ind i Carlsbergs byggehistorie med kendte murværkshuse. Typologi og form viser derimod innovation og grænsesøgning med det 50 meter høje tårn som landmærke. Ved hjælp af sit strukturerede murværk og kunstfærdig kreativitet med den røde sten viser Grønlunds Tårn, at arkitektur er bygningskunst med afsæt i såvel byggeindustri som bygningskultur; Winge Hus spejler konventionen tro den bygningsform, som er mest repeterende i hovedstadens bybillede, nemlig en karré i fem etager.

Carlsberg Byen har gennem hele sin udvikling lagt vægt på, at bydelens gader, pladser og veje gennem deres navngivning skulle fortælle om bryggeriets fortid; Disse to nye fortsætter den tradition med navne efter botanikeren og laboratoriechef på Carlsberg, Carl Christian Howitz Grønlund (1825-1901) samt botaniker og leder af den fysiologiske afdeling på Carlsbergs laboratorium, Øjvind Winge (1886-1964). Læg dertil, at disse nye ætlinge i Carlsberg Byen er tætte naboer til legendariske ”Humleby” fra 1884-95 af Frederik Bøttger, som er en af byens smukkeste teglkvarterer, så bliver det ikke meget mere historisk i den moderne ramme!

Beton og stål

Byggeteknisk har projektet en slags tvilling i den nye by, nemlig Tuxens Tårn og Fristrups Hus, som også er tegnet af tegnestueduoen C.F. Møller sammen med hollandske MVRDV fra Rotterdam:

Konstruktionsmæssigt er det kendte veje der betrædes. Opførelsen af det 50 meter høje tårn baserer sig på en statik af betonelementer, eftermonteret med stålkonsoller fra CSK Stålindustri A/S. Konsoller og teglbjælker er hemmeligheden bag det ekspressive murværk, der danner især tårnets særlige karakter med de klare signaler om en høj gad af detaljering med sigte på ikke bare beboerne, men også bydelens mange gæster.

Arpe & Kjeldsholm har leveret et tårn, hvis 10 øverste etager er boliger, mens de nederste etager er reserveret erhverv. Winge Hus lejrer sig rundt om et atrium, som lukkes med et glastag, som giver masser af dagslys til bygningen. Karréens øverste etage er tilbagetrukket og indrammer en fælles tagterrasse. Facaderne på karré og tårn danner en sammenhængende helhed i arkitekturen og materialerne, men er dog adskilt af to vertikale spor, som markerer indgangspartier til de primære funktioner. Byggeriets stueetage er forhøjet med ekstra rumhøjde til restaurant, butik og cykelparkering. Etagen indrettes med butik og restaurant, mens 1.-4. sal er kontorlokaler med boliger i tårnet fra 5.-13. sal.

Markant vækst

Det aktuelle projekt er et af en længere række, som Arpe & Kjeldsholm har leveret til Carlsberg Byen. Det er gået stærkt for den engagerede styringsentreprenør siden etableringen i 2003. Aktiviteterne er baseret på kerneværdier som ærlighed, respekt, tillid og troværdighed, som ifølge trosbekendelsen skal danne grundlaget for alt, hvad virksomheden gør. God forretningsskik og -moral er, siger Arpe & Kjeldsholm, helt afgørende.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 4

Kulturcenter

Illuslissat Isfjordscenter

Spektakulært arktisk udstillingscenter

Uddannelsescenter

New Aarch

Kreativ zone i hjertet af Aarhus

Distributionscenter

Reitan Tørvarelager

Fuldautomatisk logistik

Bolig

Trierhus

Effektive kvadratmeter i flere teglfarver

Ungdomsbolig

UMEUS Amager

Optimerede studieboliger med teglskaller i front