UMEUS Amager
Amagerfælledvej 62A
2300
København SV
Danmark
Kollegiet UMEUS Amager er åbnet som det første i en række UMEUS projekter med samme grundkoncept med NREP som bygherre. Idéen er at tilbyde unge en basal studiebolig med gode fællesfaciliteter til en overkommelig pris. UMEUS projekterne kommer til at ligge på centrale placeringer i København. UMEUS Amager ligger klods op af IT-Universitetet og tæt på KU’s Søndre Campus. UMEUS åbner også snart i Nordhavn, mens lokationer i Valby, Frederiksberg samt endnu et i Nordhavn forventes at åbne i 2023.
– Byggeriet er det første, der åbner baseret på UMEUS konceptet, hvilket også har betydet, at vi har udviklet løbende mens der blev projekteret – på den måde er det et meget anderledes projekt end vi i sin tid gav pris på. Det har været en lang og udfordrende, men også spændende proces at være med til. Det har meget handlet om at optimere arealudnyttelsen, og samtidig skabe optimale rammer for de unge. For at få økonomien til at hænge sammen, har vi skullet have så mange værelser ind som muligt, så vi har blandt andet været helt nede og file på en enkelt centimeter i planløsningerne, fortæller projektchef Jacob Jørgensen fra totalentreprenøren Rasmus Friis A/S.
UMEUS Amager giver plads til 337 boliger og en lang række fællesområder. Der er delvis kælder under bygningen, der rummer blandt andet teknik- og depotrum. Bygningen har en lang, lige facade ud mod Amagerfælledvej, der går op i otte etager. Set i plan danner huset et smalt ”C” hvor gavlene trapper ned i fem etager ind mod det smalle gårdrum.
– Der er tale om en lang, smal byggegrund med mange bindinger, så den lange hustypologi var den eneste mulighed også set fra et optimeringsperspektiv. En del af gårdrummet, hvor der i dag er parkeringspladser skal kunne give plads til en fremtidig udvidelse af IT-Universitetet mod Vest, hvilket vi også har skullet tage hensyn til. Til gengæld har vi et hjørne ud mod krydset ved Kaj Munks Vej, som har givet os nogle muligheder for at markere bygningen, fortæller seniorarkitekt Mads Reffs Kramhøft fra Henning Larsen Architects.
Stueetagen rummer læsesal, offentlig café, vaskeri og grupperum i den sydlige del, mens den nordlige del er udlagt til boliger. Fællesfaciliteterne er ud mod gaden fremhævet med en søjlerække med en overligger i 2. salshøjde, der er trukket ud fra facaden. I hver gavl gentages motivet med en egentlig, men lavere søjlegang i gadeplan. Etagerne er udlagt med værelser ud mod henholdsvis gade- og gårdfacade omkring et langt gangforløb afbrudt af fælleskøkkener.
– Placeringen af værelserne har været bestemmende for facadernes udformning. Det er meget repetitivt, men det har vi valgt at fremhæve med store, sorte kvadratiske vinduespartier til hver bolig. Partierne, der også indeholder en ventilationsåbning med lydsluse stikker cirka 80 mm ud fra facadeflugten. Det giver en kraftig skyggevirkning på facaden og er meget effektfuldt, når man ser facaden i perspektiv, siger Magnus Reffs Kramhøft.
Facaderne er beklædt med levende, gule teglsten. Der er tale om teglskaller, som er istøbt forpladerne i facadeelementerne af den hollandske elementleverandør. Økonomien gik op, selvom der er tale om Petersen Tegl, da det lykkedes at finde aflagte tegl til byggeriet.
Langt hovedparten af boligerne er såkaldt studioboliger på 17 kvadratmeter med et funktionelt tekøkken, rummeligt badeværelse, en lille gang med skabe og et sparsomt, men effektivt opholds- og soverum.