Valby Maskinfabrik
Gammel Køge Landevej 22
2500
Valby
Danmark
I et årtusinde lå her bøndergårde i Københavns grønne forland. Midt i 1800-årene ankom industrien med sine støjende maskiner og rygende skorstene; på historiens skala en kort bemærkning, en parentes. For nu er her stille igen, fabrikken er lukket, sidste mand for længst stemplet ud. Mens produktionens jord og bygninger omkalfatres til sindigere formål, skal her som tilforn atter bo mennesker i familieidyllens ro og mag.
Vi er på den 230.000 kvm store grund mellem Vigerslev Allé, Gammel Køge Landevej og banelinjen. Vi er hos F.L. Smidth.
Det var her den driftige ingeniør Frederik Læssøe Smidth for 130 år siden lagde grunden til det vaskeægte industrieventyr; her, han i 1913 byggede Valby Maskinfabrik for at producere maskiner og udstyr til den givtige cementproduktion. Og det er her 98 familier – et århundrede senere – flytter ind i moderne boliger, udviklet af De Forenede Ejendomsselskaber.
Dette nyeste kapitel af Valbys historie er skrevet efter en masterplan af Henning Larsen Architects fra 2004, udarbejdet for Københavns kommune. Den blev påkrævet i takt med, at F.L. Smidth flyttede produktionen til andre adresser; til sidst lukkede også Valby Maskinfabrik efter et glorværdigt liv og en vækst fra 30 til 1.200 ansatte i 1957! Masterplanen blander bolig og erhverv på de i alt 110.000 kvm, der i dag ejes af De Forenede Ejendomsselskaber. Maskinfabrikkens marketenderi, fræsehal og arbejdernes omklædningsrum er allerede ombyggede til nye tilværelser som showrooms, kontorer og butikker.
Nu står boligetapen ‘Valby Maskinfabrik’ færdig i nye bygninger, formet som et U med fire etager. Og De Forenede Ejendomsselskabers lejeboliger er tilmed placeret på nye adresser, der er navngivet efter en trio af dansk teaters store divaer: Clara Pontoppidan, Lily Broberg, Bodil Ipsen. Her er vi jo naboer til Nordisk Film og ikke langt fra Frederiksbergs lattermilde revydistrikt.
Det hele sceneri formelig damper af historie.
Den føres på en måde videre i facadernes murværk. Og så alligevel ikke, for her forlader vi lommen i tiden, sætter uret i gang og træder ind i supermoderne familieboliger, anno tredje årtusind. Varslet har vi fået af de mursten, der ikke længere er røde, som traditionen ellers byder med rødder i cementkoncernens eget hovedsæde, derovre på Ramsingsvej. På Valby Maskinfabrik er stenene stadig i det gammeldanske format, men nu af modernismens farvekode farvelagt i gråtoner og sort.
- Vores vision er først og fremmest at medvirke til at skabe en både attraktiv og aktiv bydel, hvor mennesker kan leve i trygge og gode rammer både inde og ude, lyder overskriften fra Kim Bjørn Arkitekter. Tegnestuen har siden 1995 opbygget en bred erfaring indenfor byggeriets discipliner og samarbejdsformer og er kendt for at skabe projekter, der kombinerer god arkitektur med gennemarbejdede og bygbare løsninger. Det er samtidig løsninger, der opfylder kundernes ønsker og behov.