Den Blå Planet

:
marts 2013

Den Blå Planet er oplyst om aftenen. Fagerhult A/S har været leverandør til adskillige lyskilder til planeten.

Den Blå Planet bugter sig på Amager. Bygningen har en bærende stålkonstruktion, hvor der er brugt 700 ton stål leveret af J. Langkjær Stålbyg A/S.

 

En tunnel giver ekstra oplevelse for publikum, hvor små hajer svømmer over hovedet på en.

 

Tropical Zoo Plan har leveret alle planter til regnskoven.

Udstillingerne er mørklagte gangforløb, hvor akvarierne lyser op. De mørklagte gangforløb er holdt i farve­tonerne grå og blå. Rockidan A/S har leveret 3.500 kvadratmeter vægpuds.

Tripplex A/S har leveret 3.000 kvadratmeter metallamellofter, som er det synlige loft.

For Landmålerfirmaet Carsten Reenberg A/S har den været en spændende opgave med masser af udfordringer og megen afsætning og fremadrettet planlægning.

Hovedparten af bygningens konstruktioner er støbt på stedet. F.eks. har Gyproc A/S leveret gipsplader og stålprofiler til indvendig brug.

previous next

På kurs mod dybets skatte

Det har været en udfordring for mange af leverandørerne til Den Blå Planet – Nyt Danmarks Akvarium – i Kastrup at skulle tilpasse deres leverance til et byggeri med krav om fleksible løsninger

Byggefakta

Den Blå Planet
Kajakvej 15
2770 Kastrup
Danmark

Bygherre:
Bygningsfonden Den Blå Planet
Bygherrerådgiver:
PLH arkitekter A/S, Cowi A/S
Arkitekt:
3XN A/S
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S, Hoffmann A/S, Kai Andersen A/S, E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, Cembrit A/S, Rockidan A/S
Areal:
9700 kvm.
Byggesum: 
630 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2010 - marts 2013

Når man trækker proppen op ad et fyldt badekar, kan man blive helt hypnotiseret ved at kigge på de sidste dråber, der suges ud i afløbet som en hvirvelstrøm. Det samme sker, når man aflægger Den Blå Planet – Nyt Danmarks Akvarium – i Kastrup et besøg. Som publikum bliver du suget ind i det hvirvelformet kunstværk af en bygning for at ende i det mystiske dyb, hvor fisk, hajer, skaldyr, anakondaer, planter, levende koraller og meget mere befinder sig fra alle fire havmiljøer, nemlig kold og varmt saltvand og koldt og varmt ferskvand.

Og det er også let at blive hypnotiseret ad Den Blå Planet, som er Nordeuropas største og mest moderne akvarium. 3XN Arkitekter A/S har tegnet en bygning, hvor der netop er taget udgangspunkt i en hvirvelstrøm, der matcher indholdet af vand og dyr. Det viser sig ikke mindst i sit udtryk i forhold til adgangsforholdene til selve hovedindgangen. En hel allé eller nok nærmere en rampe, der skråner nedad, og viser vej ind i dybet – ind til hovedindgangen. På begge sider af rampen er der spejlbassiner, som man altså krydser for at komme frem til hovedindgangen. Jo længere ind på rampen, man kommer, des mere i tørvejr kommer man samtidig, da et tag buer ud over det inderste stykke. Det skal nok vise sig at være en god ide, for det er næppe muligt at undgå kødannelse i højsæsoner. Ved at følge rampen giver det netop fornemmelsen af at blive suget ind og ned i det knapt 10.000 kvadratmeter store akvarium, der slår dørene op 22. marts for publikum, og som dagen før indvies af Dronning Margrethe 2. Ud over det knapt 10.000 kvadratmeter akvarium er der også udendørs anlæg på ca. 2.000 kvadratmeter.

Særlige krav til beton

Den Blå Planet er opført på Øresund Kyst i Tårnby Kommune lige nord for Kastrup Havn og Amager. Altså så tæt på vand som muligt, så dette syn også kan nydes. Ikke mindst inde fra restauranten, hvorfra der netop er udkig til Øresund. Bygningen er skabt i beton og stål, og facaden er beklædt med rå aluminiumsplader. Et visuelt udtryk, der gør, at man føler, man er i en anden verden. Og det er man jo nærmest også. Bygningen har stillet særlige krav til beton og betonarbejde. Kombinationen af store vandtryk, saltvand, lang levetid og total tæthed kræver både meget omhyggelig udførelse og kraftige konstruktioner.

- Saltvand er jo utroligt aggressivt, så det har naturligvis stillet krav til byggematerialer. Derfor er de største akvarier også bygget i beton, og der er brugt rustfrit stål og glasfiber, siger byggechef Peter Liengaard.

Hovedparten af akvarierne er af stål leveret af Advanced Aquarium Technologies (AAT) fra Australien, der tillige har varetaget projekteringen af akvarieteknikken.

Bl.a. har Contiga Tinglev A/S leveret beton, nemlig vægge- og søjleelementer i beton. En ‘special’ opgave grundet mange forskellige dimensioner af vægge og søjler. Her er flere krumme vægge og stor variation i størrelserne. Stort set ikke nogen af elementerne er ens. Samtidig har der været krav til miljøklasse for den benyttede beton. Der er brugt i alt 22.500 ton beton til byggeriet og 2.200 ton armeringsstål.

Hovedparten af bygningens konstruktioner er støbt på stedet. F.eks. har Gyproc A/S leveret gipsplader og stålprofiler til indvendig brug. Det har været en standardleverance, hvor de enkelte profiler er blevet tilpasset på byggepladsen.

Stålkonstruktion tegnet i 3D

Det er J. Langkjær Stålbyg A/S, der har stået for den bærende stålkonstruktion til Den Blå Planet. Hertil er der brugt 700 ton stål.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 1

Bolig

Agervang/Engvang

Et puslespil med mange deltagere

Butikscenter

Bloms Butikker

Flot og enkel helhed i Bloms Butikker

Kulturcenter

Børnekulturhus Amar

Plads til skæve idéer og skæve vinkler

Zoologisk have

Den Blå Planet

På kurs mod dybets skatte

Transportcenter

DSV Trafikcenter

Stor, større, DSV Landskrona

Forskningscenter

Foss Innovation Center

Højteknologi i rombeformet ramme

Domicil

Glunz & Jensen

Lokalt afsæt med globalt udsyn

Bolig

Handicapboliger Skælskør

Plads til både privatliv og fællesskab

Skole

Kragelundskolen

Ny identitet til ældre skole

Museum

Møntergården

Seks århundreder samlet på en matrikel

Skole

Nordstjerneskolen Frederikshavn

Stjerne med sprækker og spræl

Skole

Nordstjerneskolen Helsinge

Ny stjerne i nordsjælland

Bolig

Pulshuset

Puls i polkatakt

Plejecenter og genoptræning

Rise Plejehjem

Alderdom i hjemlige omgivelser

Produktionsanlæg

Rynkeby Foods

Stort højlager på kneben plads

Sport

Syddansk Universitet

Et hus skabt til bevægelse

Bolig

Valby Maskinfabrik

Valby Revival

Plejecenter og genoptræning

Vandhalla

Egmont Højskolen rejser nyt landmark

Skole

Vilhelmsro Skole

Skolehuse med organisk struktur

Bolig

Øresund Tower

Bo på Costa Copenhagen