Nimbusparken, plejeboliger
Peter Bangs Vej 30
2000
Frederiksberg
Danmark
På den tidligere industrigrund mellem Finsensvej og Peter Bangs Vej blev de legendariske Nimbusmotorcykler produceret frem til 1959. Produktionen af de lige så klassiske Nilfisk støvsugere fortsatte frem til 1995.
I flere år lå området derefter hen, men nu er det udviklet til et nyt kvarter med erhverv, boliger og senest også et plejecenter med 55 boliger og diverse faciliteter for personale og beboere.
Centret er et led i kommunens modernisering af plejeboliger, hvor små utidssvarende plejehjemsværelser udskiftes med rummelige boliger med eget bad og toilet. De nye boliger i Nimbusparken er til glæde for både personale og beboere meget mere uformelle og hjemlige end tidligere tiders meget institutionsprægede plejehjem.
Boligerne skal i de næste par år huse de beboere, som midlertidigt bliver gjort hjemløse, når tre af kommunens andre plejehjem bygges om.
Projektet er udført i partnering mellem Virumgård Arkitekter, Sigma Entreprise, Sloth Møller Rådgivende Ingeniører og bygherren Frederiksberg Kommune, fortæller Eigil Madsen fra Virumgård Arkitekter, der har netop plejeboliger som et af sine væsentlige specialer.
Rådgivere og entreprenør vandt i 2008 konkurrencen om projektet, og projekteringen foregik i 2009.
Firmaet Lilholm & Partnere ApS har som bygherrerådgiver forestået programmering og planlægning af projektet for Frederiksberg Ejendomme, udviklet udbudskonceptet om partnering samt gennemført udbuddet. Bygherrerådgivningen er senere i forløbet overtaget af Michael Bang Aps.
Byggeriet er L-formet, og det korte ben kobler sig ved hjælp af et bygningshøjt glasparti til en eksisterende bygning. Et tilsvarende højt glasparti tæt på bygningens knæk giver masser af dagslys til indgangspartiet i stuen og til det store fællesrum på hver etage.
Stueetagen rummer desuden køkken, multisal, kontorer og faciliteter til beboere og personale. De øvrige fem etager rummer boligerne samt birum og et kontor til personalet. På alle etager leder fællesrummet ud til en bred balkon, der løber over halvvejs ned langs den ene fløj.
Konstruktivt er huset udført i betonelementer med bærende tværvægge. Facaderne på den udvendige side af bygningens L-form og i gavlen er, som alle byggerier på området, beklædt med røde tegl. Her er der tale om en skalmuring i felter med lyse fuger og med vandrette spor. Røde blødstrøgne tegl fra Petersen Tegl giver liv og variation i både farve og tekstur.
En sokkeletage i koksgrå beton sikrer en fornemmelse af, at huset står solidt plantet på jorden. Soklen er fint nuanceret i lodrette fremspring og tilbagetrukne områder i betonen, hvis overflade afspejler forskallingsbrædderne fra støbningen. Det grå går igen i træ/alu-vinduernes udvendige side.
Sokkel og overfacade adskilles af et bredt, vandret stålprofil. Bagsiden af bygningen står i lys beton. Balkonerne på de fem etager med boliger skyder sig ud i forskellige dybder og skaber fin variation i bagfacaden. Værnene er transparente udført i hærdet glas med en håndliste i rustfrit stål. Når man kommer tættere på glasset, ser man, at det er påført et hvidt prikmønster, så svagtseende ikke er i tvivl om, at der rent faktisk er et værn langs balkonerne.
De enkelte boliger er lyse og rummelige med både en fransk altan og et stort vindue med lav brystningshøjde, der sikrer et godt udkig, også for sengeliggende.