- I februar blev der bekendtgjort 361 tvangsauktioner, hvilket er markant færre tvangsauktioner end i januar, hvor der blev bekendtgjort 414. I procent er der således tale om et fald på 12,8 pct. Nu er procenttal godt nok taknemmelige på små niveauer, men alligevel er det bemærkelsesværdigt i en tid, hvor dansk økonomi befinder sig i recession. Derfor skal man nok også være påpasselig med at overfortolke dagens tal, og faldet kan således ligeså godt skyldes en teknikalitet i forhold til den stigning vi så i januar. Vi kommer dog ikke uden om, at et niveau under 400 er meget lavt. På den lidt længere bane har vi således en svag faldende tendens siden finanskrisen buldrede for alvor i 2009, siger Mikkel Høegh, chefanalytiker i BRFKredit.
- Ofte er ledighed og skilsmisse en afgørende faktor i forhold til udviklingen i tvangsauktionerne. Man kunne således foranlediges til at tro, at faldet i ledigheden de sidste par måneder har holdt hånden over antallet af tvangsauktioner. Det er imidlertid næppe tilfældet, idet ledighedsfaldet skyldes, at flere trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet i denne svære tid og dermed dækker udviklingen ikke over et reelt fald. Det ses også ved at betragte beskæftigelsen, der er faldende. Den faldende tendens kan således snarere finde sin forklaring i, at boligmarkedet trods alt er på vej til at bløde lidt op, hvorfor det er blevet lidt nemmere at sælge en bolig i almindelig frihandel, det giver alt andet lige anledning til færre tvangsauktioner. Tilsvarende kommer man ikke uden om, at det rentefald, vi har set de sidste par måneder, kan gøre det nemmere at finde en løsning for dem, der måtte være kommet i problemer, siger Mikkel Høegh.
- Historisk er antallet af tvangsauktioner på et meget lavt niveau. Siden statistikkens start har toppen således været 1.695 bekendtgjorte auktioner om måneden i 1990’erne. Mens der i 2006, da boligmarkedet var på sit højeste, blev observeret 103 auktioner om måneden. I gennemsnit har der indtil nu været 388 auktioner om måneden i 2013. Vi har således ganske få auktioner til trods for, at vi netop står i en recession. Årsagen hertil skal findes i de udskældte rentetilpasningslån, som ikke var på markedet, da krisen buldrede i 1990’erne. I dag får boligejerne således glæde af, at renterne falder, hvilket ikke var tilfældet i 1990’erne. Vi kan således konstatere, at den struktur, vi har på realkreditmarkedet, har holdt hånden over boligmarkedet. Det ændrer dog ikke ved, at vi må forvente at se flere tvangsauktioner, hvis renten stiger markant fra det nuværende niveau. Det er der dog ikke meget, der tyder på, siger Mikkel Høegh.