Spritnye viser her til morgen fremgang i konjunkturindikatoren for bygge- og anlægsbranchen. Konjunkturindikatoren for bygge- og anlæg endte således på minus 14 i august, hvor der er korrigeret for normale sæsonudsving. Dette niveau er det højeste i 2013. Det er ordrebeholdningen, som trækker den samlede indikator op, mens beskæftigelsesforventningerne er forholdsvis konstante.
- Vi har en forventning om, at vi i løbet af året vil se en større effekt af genindførelsen af BoligJobordningen, som gælder for 2013 og 2014 samt for fritidshuse fra april 2013 til og med 2014. Meget tyder på, at byggebranchen endnu mangler et kick for at komme helt oven vande. Forhåbentlig kan et opsparet behov for renovering, BoligJobplan og en eventuel større tro på fremtiden være med til i 2. halvår at skubbe byggebranchen i opadgående retning. Ligeledes kan en tur i sommerhus over sommeren måske have fået nogle til at indse, at de er nødt til at foretage nogle forbedringer og dermed benytte sig af muligheden for at trække nogle af udgifterne fra som følge af BoligJobordningen, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom hos BRFkredit.
- De svage konjunkturer ser dog ud til at fortsætte. Det betyder således også, at byggebranchen ikke fra den ene dag til den anden oplever kronede dage. En vigtig faktor i dansk økonomi er ligeledes humøret blandt forbrugerne, som det seneste stykke tid er begyndt at udvise en positiv tendens. Især er det positivt, at danskerne nu nogle måneder i træk forventer faldende arbejdsløshed. Jobsikkerheden er nemlig en afgørende faktor for hvorvidt, der bliver åbnet op for tegnebogen. Forhåbentlig kan den spirende optimisme i forbrugernes sind være med til at løsne snørebåndene på hæmskoen, siger Ulrikke Ekelund.