I Nordhavn er AP Pension og Nykredit i færd med at opføre et bæredygtigt domicilbyggeri på over 57.500 m2. Byggeriet har både fået tildelt DGNB Guld på baggrund af de grønne løsninger og den gennemgående fleksibilitet, samt en DGNB Diamant-certificering bl.a. på baggrund af arkitekturen og bygningernes funktionalitet. Certificeringerne er bl.a. opnået ved brugen byggematerialer med et reduceret klimaaftryk, en prisvindende genbrugsløsning og et effektivt BIM-system.
Med en klar ambition for byggeriet på Svanemølleholm ønskede bygherrer AP Pension at gå forrest i den grønne omstilling. Der var et klart krav om, at byggeriet minimum skulle have en DGNB Guld-certificering. For at opnå en DGNB-certificering tages der bl.a. højde for byggematerialers livscyklus, transport, forbrug af energi samt vand under og efter byggeriet, holdbarhed, tilgængelighed og indeklima.
MT Højgaard, der udfører totalentreprisen i Københavns Nordhavn, har i samarbejde med arkitekterne fra PLH Arkitekter valgt nogle løsninger, initiativer og metoder, der er mere bæredygtige med henblik på at opnå en DGNB Guld-certificering. Til domicilbyggeriet har man eksempelvis til de indvendige vægge valgt Ytong porebeton. Desuden er alt resterende og fraskåret porebeton sendt retur til genanvendelse ved hjælp af Xella Big Bags, en anerkendt genbrugsløsning der vandt Byggeriets Miljøpris 2020. Endelig har man ved hjælp af en øget digitalisering af byggeriet optimeret tidsplanen, mindsket fejl og sparet på mængden af byggematerialer.
Fleksibelt og bæredygtigt byggemateriale
Til et byggeri på mere end 57.500 m2 har byggematerialerne en stor betydning for det samlede CO2-regnskab. Til væggene har man valgt porebeton fra Xella Danmark af mærket Ytong, der udelukkende består af naturlige råstoffer - sand, kalk og vand.
- For at opnå en DGNB-certificering har valget af byggematerialer været en vigtig beslutning. Her har man valgt porebetonen Ytong. Valget skyldes bl.a., at det er lavet af uorganisk materiale, og at man kan indsamle det resterende porebeton i Xella Big Bags, som Xella afhenter direkte på byggepladsen. På den måde har porebetonen en forholdsmæssig lav CO2-udledning vurderet på den samlede livscyklus, lyder det fra Jan Boyer Olsen, som er senior projektchef hos MT Højgaard.
Valget af porebeton til opførelsen af væggene møder også stor opbakning fra Jesper Villadsen, der er partner hos Howico, som monterer væggene på Svanemølleholm projektet:
- Porebeton er et yderst fleksibelt byggemateriale bl.a. fordi, det er uorganisk. Det betyder, at vi kan mure, før huset er tæt, hvorfor vi kan starte tidligere i byggefasen, end vi ville kunne med anvendelsen af fx gipsplader. Dertil er der kort leveringstid på porebeton sammenlignet med almindelig beton, der først skal igennem en længere projektering før det kan produceres og leveres, siger Jesper Villadsen og fortsætter:
- Hos Howico går vi meget ind for den cirkulære tankegang. I den forbindelse er porebeton i sig selv et godt valg af materiale, men med Ytong kan man gå skridtet videre med genanvendelsen af materialerne på en simpel måde for os udførende. Vi får leveret store gule sække, hvorpå der med stor skrift står Ytong, hvilket gør, at andre på byggepladsen ikke er i tvivl om, at sækkene kun er forbeholdt porebeton. De kan nemt transporteres rundt på en palle, så man mindsker svineri og samtidig sikrer, at alt overskydende materiale genanvendes.
Digitalisering optimerer byggeriet
MT Højgaard har anvendt et moderne og effektivt BIM-system fra Xella kaldet Solibri. Digitaliseringen af byggeriet har bidraget positivt, hvad angår kvalitetssikring, mindskelse af materialespild, fejlmargen og den generelle planlægning.
- Digitalisering og 3D-modellering af større byggerier, som eksempelvis domicilbyggeriet på Svanemølleholm, vinder med rette mere indpas fra de helt tidlige stadier af byggeprocessen. Med vores BIM-system kan MT Højgaard tilgå en komplet 3D-model af bygningerne samt alle relevante data og beregninger. Alt sammen er konstant tilgængeligt og kan justeres løbende, hvilket optimerer den generelle projektstyring og kvalitetssikrer arbejdet, siger Kristian Hansen, som er projektsalgschef hos Xella Danmark.
MT Højgaard ser også mange fordele i digitaliseringen af store byggerier generelt og har på Svanemølleholm projektet set mange positive effekter ved brugen af Xellas BIM-system.
- Med digitaliseringen kan vi overskueliggøre hele projektet og optimere planlægningen, undgå fejl samt mindske materialespild. Med BIM-systemet fra Xella kan vi for eksempel sikre, at vi får leveret den eksakt nødvendige materialemængde, hvorved vi undgår spild. Samtidig kan vi sikre, at der ikke forekommer kollisioner med rør, der ramler ind i hinanden - da vi kan se ind bag væggenes ydre, siger Jan Boyer Olsen fra MT Højgaard og afslutter:
- Systemet er altså en stor hjælp i hele byggefasen, hvor fejlmargen og materialespild minimeres. Det er ikke kun relevant i en økonomisk sammenhæng, men også hvad angår bæredygtighed.