Erhvervsbyggeri i dvale

Opsving i erhvervsbyggeriet ligger mere end et år forude, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Der er ikke meget, der tegner til bedring i beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen, der i øjeblikket er helt i bund og på et niveau, som ikke er set lavere i over 16 år, lyder det fra AE, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Når vi kigger frem, kan vi ikke få øje på, at bygge- og anlægssektoren er på vej ind i en ny højkonjunktur. Der tegner sig en udvikling, der er meget behersket, og en egentlig vending kommer tidligst i 2012, siger Frederik I. Pedersen, chefanalytiker i AE til Nyhedsbrevet 3F.

Nye tal for byggesektoren viser, at det påbegyndte nybyggeri i tredje kvartal i år er faldet igen og ligger nu på et niveau, der ikke er set lavere siden 1994.

Ikke mindst erhvervsbyggeriet styrtdykker og er lavere end på noget tidspunkt i den tid, Danmarks Statistik har udarbejdet tallene. Derimod er boligbyggeriet steget en smule de seneste kvartaler.

Også de øvrige pejlemærker peger generelt på en underdrejet bygge- og anlægssektor. Det handler om mangel på efterspørgsel og lave ordrebeholdninger hos landets bygge- og anlægsvirksomheder, et fortsat stort antal konkurser i branchen, besparelser og fyringer i det offentlige, stigende rente og en for årstiden høj ledighed.

- Endelig så betyder regeringens genopretningspakke, at der kommer et egentlig fald i de offentlige investeringer i både 2011 og 2012. Det vil i hvert fald heller ikke hjælpe byggebranchen, siger chefanalytikeren til Nyhedsbrevet 3F.

Ifølge AE var bruttoledigheden i september for de faglærte i byggeriet på hele 13,2 procent og i øvrigt en smule højere for Byggegruppen i 3F. I de forgangne tre måneder var der tale om et fald på 27 pct. i det påbegyndte erhvervsbyggeri, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Erhvervsbygninger dækker primært over bygninger til produktion og administration, men også landbrug - og her er tilbagegangen allermest tydelig med et fald på 40 pct. Stilstanden i erhvervsbyggeriet er med til at trække det samlede påbegyndte etageareal ned med 16 pct. i tredje kvartal.

Til gengæld har danskerne tilsyneladende fået mere mod på at flytte i nybyggede huse, da der nu bygges 7 pct. flere parcelhuse i forhold til tredje kvartal 2009. Danske Bank forklarer det lyspunkt med, at renteniveauet gennem længere tid har været ekstremt lavt, og at boligmarkedet har vist fremgang det seneste år ..