I 2011 kan der forventes en beskeden fremgang på 1 procent inden for det samlede marked for reparation og vedligeholdelse, og i 2012 kan der forventes en stigning i aktiviteten på 3 procent.
- Der er kun tale om en lille fremgang, men ikke desto mindre er der tale om en fremgang - i modsætning til de seneste års drastiske fald i aktiviteten. Og vi er selvfølgelig glade for at kunne se de spæde tegn på, at markedet kommer til at vende til det bedre, siger Andreas Fernstrøm, chefkonsulent i Dansk Byggeri.
Først i 2012 kan man ifølge Dansk Byggeri se frem til, at danskerne også kaster sig over de større byggeopgaver, som f.eks. at udskifte taget, lave nyt badeværelse eller hulmursisolere huset. Her forventer Dansk Byggeri en stigning på knap 4 procent.
- Hidtil har større forbedringer af boligen været tæt forbundet med et ejerskifte. Men som boligmarkedet har set ud i de seneste år, vil mange vælge at blive boede og renovere deres nuværende bolig i stedet for at bygge nyt eller kaste sig ud i salg og køb af ny bolig. Og der er et opsparet behov for renoveringsopgaver efter, at danskerne har holdt igen igennem flere år, fortæller Andreas Fernstrøm.
Når danskerne skal lave større reparationer på deres bolig, bliver friværdien i høj grad brugt til at finansiere byggeprojektet.
- Danskerne har stadig en del midler gemt i murstenene. Og mere vigtigt, så har de ikke længere udsigt til, at friværdien falder yderligere. Det betyder, at boligejerne igen tør kaste sig ud i byggeprojekter, hvor de tærer på friværdien, fortæller Andreas Fernstrøm.
Den gennemsnitlige friværdi var ifølge Realkreditrådet i 3. kvartal 2010 på knap 800.000 kr. for parcel- og rækkehuse og på mere end 900.000 kr. for ejerlejligheder. Niveauet er hermed tilbage på det niveau, der var i starten af 2005.