Flere års intensivt projekteringssamarbejde mellem arkitekterne 3XN og ingeniørrådgiveren Moe & Brødsgaard er gået forud for opførelsen af det komplekse free form-byggeri Den Blå Planet, som nu er ved at tage form.
- Entrepriserne på henholdsvis den bærende stålopbygning og klimaskærmen var som udgangspunkt budt ud i to selvstændige entrepriser, men med mulighed for at bundte dem i én, hvis de bydende entreprenører kunne sandsynliggøre fordele ved det. Det var netop tilfældet ved det vindende tilbud fra entreprenørfirmaet Kai Andersen A/S med J. Langkjær Stålbyg A/S som underentreprenør på stålkonstruktionerne, og det seneste år har vi deltaget i optimering, detailprojektering, samlingsmetoder m.m., forklarer Karsten Pedersen, administrerende direktør i Langkjær Stålbyg A/S.
- Den bærende konstruktion er projekteret som et rammesystem i stål, der forbindes af tværgående åse og på udvalgte steder forstærkes af vindkryds. På åsene lægges en c-profil, som bærer en facadebeklædning i cementfiberplader beklædt med shingels i naturanodiseret aluminium. Et system af beslag som opstik på åsen giver mulighed for at regulere underlaget i forhold til de krumme facadeplader, forklarer Karsten Pedersen.
Hele stålkonstruktionen er projekteret i Tekla, som Langkjær Stålbyg benytter, og ingeniørrådgiverne havde i udbudsprojektet tegnet principløsninger på alle forekommende samlingsdetalje. Hver løsning ligger i en enkelt forekomst i modellen og blev derudover tegnet ud i 2D-tegninger som opstalt og snit.
- I praksis har vi færdigdetaljeret stålkonstruktionen ved at viderebearbejde den Tekla-model (foto), der var opbygget af Moe & Brødsgaard. I denne sag, med den komplekse geometri, har det været en nødvendig forudsætning, at vi har Tekla – og ikke mindst dygtige og erfarne medarbejdere i brugen af tegnesystemet, fortæller Karsten Pedersen.
På samme måde har parterne sammen projekteret en fuld mockup, hvor alle principløsninger og komplicerede samlinger blev testet i 1: 1, inden Den Blå Planet blev sat i produktion.