En ny undersøgelse i dagens P1 Dokumentar viser, at 11 kommuner ikke screener, fordi de afventer en officiel handlingsplan, der gælder for hele landet.
- Der er ingen grund til at vente på flere handleplaner. Alle ved godt, at PCB er farligt, og at der skal handles nu. Det bør de kommuner også gøre, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen og fortsætter:
- I København har der for eksempel været rigtig mange PCB-opgaver, mens der i mange andre kommuner ikke har været en eneste. Det giver stof til eftertanke. For er der så nogen, som uden at vide det, har arbejdet med PCB, spørger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.
Undersøgelsen viser også, at 63 ud 75 kommuner enten har screenet eller besluttet sig for at screene deres bygninger. For bare et år siden havde kun enkelte kommuner en screeningsplan, og derfor er det meget tilfredsstillende, at hele 63 kommuner nu er godt på vej:
- Arbejde i og ved bygninger, der er forurenet med PCB skal ske på en måde, hvor sikkerheden er i top. Og derfor er det vigtigt, at entreprenøren bliver gjort opmærksom på, at der er tale om bygninger med PCB, så medarbejderne kan tage de nødvendige forholdsregler. Og det kan kun ske, hvis en screening på forhånd har vist, om der er et problem eller ej, siger Mette Møller Nielsen.
Det er desuden vigtigt for Dansk Byggeri, at bygningsaffaldet bliver behandlet og sorteret korrekt, så mest muligt kan genbruges.
- Også her er vi afhængige af, at bygningsejeren fortæller os, om der er tale om PCB-forurenet affald, så det bliver sorteret og behandlet korrekt, siger Mette Møller Nielsen.
Allerede i foråret i 2010 udarbejdede Dansk Byggeri sammen med 3F en branchevejledning om, hvordan man skal forholde sig, når der renoveres og bygges om i bygninger, der indeholder PCB.