NORD Architects og den norske tegnestue 3RW arkitekter har vundet Nye Vardheim Helsecenter med et byggeri, der kan bane vejen for en helt ny måde at bygge offentlige velfærdsbyggerier på. Det nye norske Sundhedscenter er nemlig ikke kun et sted, hvor folk bliver indlagt. Det er også et mødested for folk, der er i rehabilitering og raske borgere, der gerne vil nyde godt af centerets generøse samling af tilbud som lægekonsultationer, plejehjem og terapi. Sundhedscentrets mange behandlingsformer er samlet under ét tag i et 11.000kvm stort byggeri, som de to tegnestuer har brudt ned i en række mindre enheder. De små enheder er bygget i naturlige materialer og tilbyder en hjemlig atmosfære.
- Sundhedscenteret er en ny type offentlig institution, der samler mange funktioner under ét. Det er både et sted, hvor folk kommer for at få behandling, rekreere og møde ligesindede. Samtidig har bygningen en række udadvendte funktioner, der giver lokalsamfundet nye mødesteder. Sundhedscentret vil redefinere den måde, vi opfatter offentlig service og sundhedsbyggeri på, og vi er meget stolte over at være en del af den proces, siger partner i NORD Architects, Johannes Pedersen.
Sundhedscentret er bygget som et fællesskab af huse, der giver en varieret og oplevelsesrig arkitektur og samtidig sikrer en optimal sammenhæng mellem bygningens forskellige funktioner. Bygningens enkelte dele er bundet sammen af en sokkel i natursten, der danner en solid base for hele bygningsanlægget og binder de enkelte huse sammen. Tre af husene adskiller sig fra de andre. Det er grendehusene, som rummer de centrale indgange og udadrettede funktioner. Indimellem de træbeklædte huse skaber gårdhaver, grønne rehabiliteringshaver og væksthuse et grønt og frodigt miljø.
Forbilledet for klyngebyggeriet er en norsk landsbyform kaldet en Grend, fortæller Sixten Rahlff partner i 3RW:
- Vi er inspireret af de norske Grends klyngebyggeri, hvor bønderne samlede sig i små klyngebyggerier for at opnå fællesskab og fælles fodslag mellem mennesker, kulturlandskabet og dets ressourcer. Ved at overføre Grend principperne på moderne sundhedsbyggeri samler vi mange forskellige institutioner under et tag og styrker fællesskabet for både patienter og medarbejdere. Det er en ny måde at tænke velfærdsbyggeri på, som vi venter os meget af.