Medierne har i de seneste år beskrevet manglen på praktikpladser og uddannelsesstillinger til de unge. Men Danske Byggecentre oplever den modsatte situation. De har ledige praktikpladser, men mangler kvalificerede ansøgere. Årsagen er, at branchen ikke fremstår attraktiv nok over for de unge, viser undersøgelse.
Det kan lyde mærkværdigt, at de danske byggecentre i en tid med generel mangel på lærepladser oplever, at det er svært at tiltrække dygtige medarbejdere og elever til branchen. Det står dog klart, når man kigger på mængden af ansøgere, som ifølge Danske Byggecentre er utilfredsstillende.
- Branchen har et omfattende imageproblem blandt unge. De unge vil hellere arbejde i tøj-, sports- og kosmetik-butikker. Det betyder, at over halvdelen af vores medlemmer er utilfredse med mængden af ansøgninger, når de slår nye elevstillinger op,siger Palle Thomsen, adm. direktør for Danske Byggecentre.
Imageproblemerne kan de unge nikke genkendende til. Næsten ni ud af 10 (87 pct.) af branchens egne elever mener, at der er behov for kampagner, som kan gøre branchen mere attraktiv over for de unge, viser en undersøgelse foretaget af Instituttet for Opinionsanalyse på vegne af Danske Byggecentre.
Forkert billede af jobbet
Det billede, de unge har af branchen, stemmer ikke overens med, hvordan eleverne hos de danske byggecentre oplever branchen. Hvor eleverne i HG, HHX og 10. klasse betegner branchen med negative ord som ”hårdt, beskidt og kedeligt arbejde”, så beskriver branchens egne elever jobbet som ”udfordrende” med ”afvekslende arbejdsopgaver og gode karrieremuligheder”.
- Mange tror, at det at arbejde i en trælast handler om at bære rundt på træ, men det er langt fra tilfældet. Jeg har et stort ansvar og taler med leverandører og rådgiver både professionelle håndværkere og private kunder. Jeg er færdiguddannet, og kan nu fortsætte her eller blive konsulent hos en af leverandørerne, så der er også gode karrieremuligheder,”siger Jakob S. Jensen, der er sælger hos Davidsen A/S. Han vandt sidste år FUT-Fagprøveprisen for sin opgave om solceller og udbredelsen af disse.
Ifølge undersøgelsen oplever branchens elever, at deres venner har haft svært ved at forstå, at man har valgt at få elevplads i et byggecenter. De tror fejlagtigt, at det at arbejde i et byggecenter handler om at slæbe træ eller fylde varer på hylderne, viser undersøgelsen.
Nemt at skaffe praktikplads
Mens respondenterne tror, at det er svært at skaffe en elevplads i branchen, så siger branchens egne elever, at de har fundet det nemt.
- Branchens egne elever er meget tilfredse med uddannelsen og branchen. De unge er især glade for de mange muligheder, de har for at gøre karriere. De har et højt ambitionsniveau, og 64 % ønsker at opnå en lederstilling. Blandt dem forventer to ud af tre at få en lederstilling inden for fem år efter afsluttet elevuddannelse,fortsætter Palle Thomsen.
Det anslås, at der er ca. 500 elever i branchen, mens der årligt optages op til 300 elever. I dag har 53 pct. af branchens medlemmer elever. Tal fra Undervisningsministeriet viser, at der var 9664 praktiksøgende elever på erhvervsskolerne i december 2012. For at tiltrække flere elever skal branchen gøres mere attraktiv. Derfor kører Danske Byggecentre i øjeblikket en imagekampagne, som skal vende udviklingen i en positiv retning.
Om undersøgelsen
Den kvantitative analyse er foretaget af IFO – Instituttet for Opinionsanalyse A/S – på vegne af Brancheforeningen Danske Byggecentre i 2012 blandt 1.383 elever fra HG (76 pct.), HHX (7 pct.) og folkeskolens 10. klasse (17 pct.). Der er ligeledes foretaget 74 webbaserede interviews med nuværende elever samt en webbaseret undersøgelse blandt branchens medlemmer med 103 besvarelser.
Om Brancheforeningen Danske Byggecentre
Danske Byggecentre er en brancheforening for landets mest betydende byggecentre, herunder STARK, BYGMA, OPTIMERA, XL-BYG og DAVIDSEN. Brancheforeningens formål er at varetage branchens interesser internt i forhold til medlemmerne og eksternt i forhold til branchens berøringsflader i ind- og udland. Danske Byggecentres medlemmer arbejder hver dag på at gøre det nemmere, mere økonomisk og effektivt at bygge og renovere over alt i Danmark. Fra de enkelte byggecentre leveres de kvalitetsmaterialer og den rådgivning, der skal til, for at bygherrer, håndværkere og arkitekter kan sætte nye projekter i søen og få økonomien til at løbe rundt.
Om FUT
FUT er foreningen for unge trælastfolk , som er en aktiv brancheforening, der giver unge mulighed for at deltage i spændende fagarrangementer, studierejser i ind- og udland og meget mere. FUT-Fagprøveprisen har til formål til at inspirere branchens elever til at yde en ekstra indsats med udarbejdelsen af deres fagprøveopgave.