Sidste udkald for lærlingebonus

Præmie-og bonusordningen for lærlinge bortfalder 1. januar, men lærlingekontrakter, der indgås i december, præmieres stadig med 33.000 kr.

Præmie- og bonusordningen for lærlinge bortfalder 1. januar, men lærlingekontrakter, der indgås i december, præmieres stadig med 33.000 kr.

Virksomheder, der ønsker at ansætte lærlinge, kan med fordel underskrive kontrakten inden 1. januar. Til den tid bortfalder den præmie- og bonusordning, som tidligere undervisningsminister Bertel Haarder indførte efter ønske fra Håndværksrådet.

- Det er så ærgerligt, at præmieringsordningen lukker på et tidspunkt, hvor der stadig er mangel på praktikpladser, siger chefkonsulent i Håndværksrådet, Heike Hoffmann. Ordningen blev etableret for at øge virksomhedernes incitament til at ansætte lærlinge, men praktikpladskøen er fortsat for lang. Derfor mener Håndværksrådet, at behovet for præmie- og bonusordningen ikke er mindre, end det var for et par år siden.

”Timingen er elendig. Præmieringsordningen skal ikke være permanent, men man kunne godt have valgt at lukke den på et tidspunkt, hvor der var mere gang i praktikpladsmarkedet, siger hun.
 

Præmie- og bonusordningen er finansieret af virksomhederne selv. Alle virksomheder indbetaler nemlig et beløb til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, AUB, der bl.a. udbetaler præmie- og bonusmidlerne til de virksomheder, der tager lærlinge. Derfor belaster ordningen primært de virksomheder, der ikke ansætter lærlinge og dermed ikke får penge ”retur”, understreger Heike Hoffmann.

- Vi havde gerne set, at de arbejdsgiverpenge, der indbetales til AUB, fortsat ville gå til præmiering af virksomheder, der ansætter lærlinge, i stedet for at blive brugt til at aflønne skolepraktikelever”.

Til erstatning for præmie- og bonusordningen har Folketinget nemlig vedtaget, at midlerne i AUB bruges til at udbetale ydelse til de praktikpladssøgende, der er i skolepraktik.
 

Gennem en række år har præmie- og bonusordningen ligget på 70.000 for hver ny lærlingekontrakt, en virksomhed indgik. Ordningen finansieres solidarisk af alle danske virksomheder, således at virksomheder, der ikke tager lærlinge, er med til at finansiere de lærlingeaftaler, der indgås af andre virksomheder. I år blev ordningen reduceret til 33.000 kr. for alle nye lærlinge, og fra årsskiftet bortfalder præmieringsordningen helt.